Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Adrian Sirbu

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind „influenţa străină”, a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters.

„Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele Unite şi Georgia”, a declarat el într-un comunicat, anunţând de asemenea restricţii de viză pentru persoanele considerate responsabile de „subminarea democraţiei” în Georgia.

Blinken a arătat că legea adoptată de parlamentul de la Tbilisi „va sufoca exercitarea libertăţilor de asociere şi de exprimare” şi va împiedica activitatea organizaţiilor media independente.

Legislaţia a declanşat proteste masive în Georgia, opozanţii denunţând-o ca fiind autoritară şi de inspiraţie rusă. Partidul de guvernământ Visul Georgian susţine însă că este necesară pentru a asigura transparenţa finanţării străine a ONG-urilor şi pentru a proteja suveranitatea ţării.

Politica de restricţionare a vizelor se va aplica persoanelor despre care Blinken a spus că sunt „responsabile sau complice la subminarea democraţiei în Georgia”, precum şi membrilor familiilor acestora. „Pe măsură ce revizuim relaţia dintre cele două ţări, vom ţine cont de acţiunile Georgiei în luarea deciziilor noastre”, a adăugat Blinken.

Anterior, joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Washingtonul că şantajează Georgia.