
Statele Unite vor controlul asupra unei conducte de importanță crucială pentru Ucraina
Statele Unite au cerut controlul asupra unei conducte cruciale din Ucraina, folosită pentru a trimite gaz rusesc în Europa, potrivit unor rapoarte, într-o mişcare descrisă ca fiind un şantaj colonial, relatează The Guardian, citat de News.
Oficiali americani şi ucraineni s-au întâlnit vineri pentru a discuta propunerile Casei Albe pentru un acord privind mineralele. Donald Trump doreşte ca Kievul să predea resursele sale naturale drept „răsplată” în schimbul armelor livrate de administraţia Biden.
Discuţiile au devenit din ce în ce mai dificile, potrivit Reuters. Ultimul proiect american este mai „maximalist” decât versiunea iniţială din februarie, care propunea oferirea către Washington a unor metale rare în valoare de 500 de miliarde de dolari, precum şi petrol şi gaze.
Citând o sursă apropiată discuţiilor, agenţia de ştiri a precizat că cel mai recent document include o cerere ca International Development Finance Corporation a guvernului SUA să preia controlul asupra conductei de gaze naturale.
Aceasta porneşte din oraşul Sudzha din vestul Rusiei şi ajunge în oraşul ucrainean Uzhhorod, la aproximativ 1 200 km distanţă, la graniţa cu UE şi Slovacia. Construită în perioada sovietică, conducta este un element-cheie al infrastructurii naţionale şi o rută energetică majoră.
La 1 ianuarie, Ucraina a întrerupt furnizarea de gaze naturale, odată cu expirarea contractului pe cinci ani cu compania energetică rusă de stat Gazprom. Ambele ţări au câştigat anterior sute de milioane de euro din taxele de tranzit, inclusiv în timpul primilor trei ani de război la scară largă.
Volodimir Landa, economist principal la Centrul pentru Strategie Economică, un thinktank de la Kiev, a declarat că americanii vor „tot ce pot obţine”. El a afirmat că cererile lor agresive de tip „colonial” au puţine şanse de a fi acceptate de Kiev.
În toamna anului trecut, Volodimir Zelenski a propus ca SUA să aibă acces la sectorul mineral subdezvoltat al Ucrainei. El a avut în vedere un acord prin care viitoarea administraţie Trump să furnizeze arme Ucrainei, în schimbul unor viitoare profituri din investiţii comune.
În schimb, Trump a refuzat să ofere angajamente de securitate sau sprijin militar, dar vrea mineralele oricum. Săptămâna trecută, el s-a plâns că Zelenski încearcă să „se retragă dintr-un acord” şi a declarat că preşedintele Ucrainei ar avea „mari probleme” dacă nu ar semna.