dd

SUA adoptă sancțiuni contra lui Mohamed Abrini, implicat în atentatele de la Paris și Bruxelles

Olesea Coragău

Conform procedurii americane în domeniu, Mohamed Abrini a fost inclus pe o listă neagră a teroriștilor internaționali, ceea ce presupune înghețarea eventualelor active din SUA și interdicția pentru orice cetățean american de a intra în contact cu el, a indicat Departamentul de Stat al SUA.

”Impunerea de sancțiuni de către Statele Unite este un instrument solid contra teroriștilor”, a menționat Departamentul de Stat, care a subliniat că Abrini este ‘membru al celulei cu baza în Europa a grupării Stat Islamic în Irak și Levant”.

Măsura are ca scop să ”informeze opinia publică americană și comunitatea internațională că Mohamed Abrini este implicat activ în terorism”, a adăugat diplomația americană.

SUA, care dispun de un întreg arsenal juridic și economic de sancțiuni contra indivizilor și grupărilor calificate drept ‘teroriste’, încearcă astfel să taie orice acces la sistemul financiar american și să stimuleze cooperarea polițienească între agențiile americane sau între instituțiile americane și cele străine.

Mohamed Abrini, un belgian de origine marocană în vârstă de 31 de ani, a fost filmat în compania lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atentatele de la Paris din 13 noiembrie, într-o benzinărie din departamentul Oise (nord de Paris), într-un automobil care avea să-i transporte pe atentatorii kamikaze la Stade de France două zile mai târziu.

Abrini a fost arestat în districtul bruxellez Anderlecht pe 8 aprilie. A doua zi după arestare, el a mărturisit că a băut o cafea împreună cu Najim Lachraoui și Ibrahim El Bakraoui, în aeroportul Bruxelles-Zaventem, înainte ca aceștia doi din urmă să se arunce în aer pe 22 martie acest an.

El este bărbatul cu pălărie care apare în înregistrările video în aeroport alături de Lachraoui și El Bakraoui și și-a abandonat rucsacul înainte de a fugi de la aeroport.

AGERPRES