SUA dau undă verde Ucrainei să atace în adâncul Rusiei cu arme americane, potrivit Pentagonului

Ala Găină

Ucraina poate folosi arme furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei, nu doar pe teritoriul rus din apropierea regiunii ucrainene Harkov, forţe ruse care trag asupra trupelor ucrainene, a afirmat joi Pentagonul, transmite Reuters.

Luna trecută, preşedintele Joe Biden a autorizat în mod discret Kievul să lanseze arme furnizate de SUA împotriva unor ţinte militare în Rusia, notează Agerpres.

La acea vreme, însă, oficiali americani au spus că decizia lui Biden se aplica doar pentru ţinte situate pe teritoriul Rusiei din apropierea regiunii estice ucrainene Harkov.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul maior de aviaţie Patrick Ryder, le-a declarat joi reporterilor că, deşi nu a existat o modificare de politică, utilizarea de arme de către Ucraina împotriva trupelor ruse nu este limitată la zona de lângă Harkov de pe teritoriul Rusiei.

„Capacitatea de a putea să riposteze atunci când se trage asupra lor este elementul pe care se concentrează în mod real această politică (…) întrucât vedem forţe ruse trăgând de peste graniţă, capacitatea ca Ucraina să poată trage asupra acelor forţe terestre folosind muniţii furnizate de SUA”, a spus Ryder.

„Aceasta este autoapărare şi, prin urmare, are sens ca ei să poată face acest lucru”, a adăugat reprezentantul Pentagonului.

Declaraţia sa se face ecoul comentariilor din această săptămână ale lui Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

„Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bun-simţ. Dacă Rusia atacă sau este pe punctul să atace de pe teritoriul său Ucraina, atunci este absolut normal să permitem Ucrainei să lovească drept ripostă forţele care o lovesc de dincolo de frontieră”, a afirmat Sullivan la postul PBS.

Consilierul preşedintelui Biden a mai spus că Ucraina poate folosi de asemenea sistemele de apărare aeriană pentru a trage asupra avioanelor ruse în interiorul spaţiului aerian rus dacă acestea sunt aproape de a lansa atacuri în spaţiul aerian ucrainean, aminteşte Reuters.