SUA, încă un pachet consistent de arme și muniție pentru Ucraina în valoare de 150 de milioane de dolari

Ala Găină

Administrația Biden va furniza Ucrainei arme și muniție în valoare de 150 de milioane de dolari, inclusiv interceptoare HAWK de apărare antiaeriană și obuze de artilerie de 155 milimetri, au declarat vineri doi oficiali americani, informează Rador Radio România.

Este de așteptat ca noul pachet de ajutoare militare să fie dezvăluit luni, au spus oficialii, refuzând să fie numiţi pentru că detaliile despre această livrare nu au fost făcute publice.

Administrația americană răspunde astfel cererilor disperate ale autorităţilor din Ucraina de sprijin pentru apărarea antiaeriană, deoarece forţele ruseşti au lovit în ultimele săptămâni instalațiile energetice ucrainene prin atacuri aeriene.

SUA a început să livreze rachete interceptoare HAWK în Ucraina în 2022, ca o actualizare a sistemelor de rachete de apărare antiaeriană Stinger portabile – un sistem mai mic, cu rază de acțiune mai scurtă. MIM-23 HAWK – un acronim pentru „Homing All the Way Killer” – a fost modernizat de-a lungul anilor pentru a face față bruiajelor electronice și altor contramăsuri.

În cele din urmă, a fost exportat în mai mult de o duzină de țări, potrivit Comandamentului de management al ciclului de viață al aviației și al rachetelor armatei americane.

Pe lângă interceptoarele HAWK și obuzele de artilerie de 155 de milimetri, pachetul va include și alte muniții și echipamente pentru a sprijini nevoile de apărare ale Ucrainei, au adăugat sursele.