Summitul G7: Biden și Zelenski vor semna un acord de securitate pe 10 ani între SUA și Ucraina

Ala Găină

Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, plănuiesc să semneze joi, 13 iunie, un acord de securitate pe 10 ani, arată WP.

Volodimir Zelenski a declarat pe rețelele de socializare că „acordurile bilaterale de securitate vor fi semnate în timpul întâlnirilor cu președintele american Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida.

Documentul cu Statele Unite va fi fără precedent. „Întregul popor ucrainean, inclusiv eroii noștri, văd că G7 va sprijini întotdeauna Ucraina. Sunt recunoscător partenerilor noștri pentru că au crezut în noi și în victoria noastră”, arată Zelenski.

Publicația WP arată că acordul nu va putea să oblige viitoarea administrație americană să sprijine Ucraina.

Trump sau orice viitor președinte se poate retrage din acordul executiv obligatoriu din punct de vedere juridic, deoarece nu este un tratat și nu va fi ratificat de Congresul SUA. Acordul nu conține nicio obligație nouă cu privire la perspectivele aderării Ucrainei la NATO și nu obligă Washingtonul să furnizeze trupe pentru apărarea Ucrainei în cazul unui atac asupra acesteia.

SUA vor încerca să contribuie la construirea puterii de descurajare pe termen lung a Ucrainei în diferite zone, inclusiv în aer, pe mare și în spațiul cibernetic.

„Este vorba despre mutarea ciclului de planificare de la abordarea strict a războiului actual la gândirea mult mai largă despre descurajare și apărare”, a spus Eric Ciaramella, fost oficial de la Casa Albă.

„Acesta nu este sfârșitul poveștii… Vor fi găsite modalități de a întări aceste aranjamente în timp, inclusiv prin coordonarea cu aliații”, a spus oficialul.