Summitul Rusia – Iran – Turcia: Rusia, susţinută de Iran pentru invadarea Ucrainei

Ala Găină

Vladimir Putin şi-a încheiat primul său summit major în afara Rusiei de la invazia Ucrainei cu sprijinul Iranului pentru răspunsul său faţă de NATO, cu o dispută cu Turcia asupra Siriei şi cu semne de progres în ceea ce priveşte ridicarea blocadei ruse asupra cerealelor ucrainene.

Casa Albă a transmis că summitul de la Teheran, cu participarea lui Vladimir Putin, a preşedintelui iranian, Ebrahim Raisi, şi a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a arătat cât de izolat a devenit liderul rus – opinie care nu e împărtăşită de Moscova, potrivit căreia Rusia a rămas respectată în Orientul Mijlociu.

Într-o zi de intensă diplomaţie care a implicat discuţii bilaterale, urmate de un summit trilateral pe tema situaţiei din Siria, Putin l-a lăudat pe liderul turc pentru că a mediat discuţiile privind exportul de cereale din Ucraina, spunând că au existat unele progrese.

Intervenţia militară a Rusiei în Ucraina a împiedicat transporturile unuia dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu şi alte cereale, stârnind temeri cu privire la penuria globală de alimente.

Întâlnirea lui Putin cu Erdogan a fost prima sa întâlnire cu un şef al unui stat membru NATO, iar călătoria sa la Teheran a fost a doua în afara Rusiei de la invadarea Ucrainei.

Putin a obţinut sprijinul liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, pentru invadarea Ucrainei.

Khamenei i-a spus lui Putin: „Războiul este o problemă dură şi dificilă, iar Iranul nu este deloc mulţumit că oamenii obişnuiţi suferă din cauza asta, dar în cazul Ucrainei, dacă nu aţi fi luat iniţiativa, cealaltă parte ar fi provocat războiul din proprie iniţiativă”.

Dacă drumul este deschis către NATO, acesta nu cunoaşte graniţe şi dacă nu ar fi oprit în Ucraina, ar începe acelaşi război ceva mai târziu, sub pretextul Crimeei”, a adăugat el.

El a spus că Rusia şi Iranul trebuie să colaboreze treptat pentru a reduce puterea dolarului.