Surpriză în Franța: alianța de stânga Noul Front Popular este victorioasă, premierul Attal va demisiona

Ala Găină

Francezii și-au ales, duminică, parlamentarii, în turul doi al scrutinului cu miză istorică în urma căruia extrema dreaptă ar fi putut ajunge la putere pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial. Cu o prezență record de 67,1%, cea mai mare din 1997, electoratul din Franța s-a mobilizat împotriva partidului Reunirea Națională condus de Marine le Pen (extrema dreaptă):

Conform primelor proiecții de la ora 21:00, alegerile au fost câștigate de Noul Front Popular (o alianță a partidelor de stânga, din care face parte și stânga radicală a lui Jean-Luc Mélenchon), urmat de alianța pro-prezidențială centristă a lui Emmanuel Macron, iar extrema dreaptă a lui Le Pen s-a situat abia pe locul trei, urmată de Republicani.

În urma alegerilor câștigate de Stânga, premierul Gabriel Attal a anunțat că luni dimineață îi va prezenta demisia președintelui Emmanuel Macron. Acesta din urmă a îndemnat după primele proiecții la prudență spunând că nu există un răspuns la întrebarea: ”Cine va guverna?”.

Câteva mii de persoane s-au adunat în Place de la Republique din Paris duminică, la scurt timp după anunțarea primelor estimări ale rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative anticipate. Aplauze, claxoane, țipete de bucurie… Simpatizanții Noului Front Popular, în majoritate, au salutat zgomotos sosirea alianței stângii în frunte la alegeri. Sărbătoarea a fost ulterior umbrită de o serie de tensiuni care au izbucnit în cursul serii, soldate cu confruntări cu forțele de ordine, scrie Le Parisien.

Imaginile circulă deja pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter). „Tineretul enervează Frontul Național”, se putea auzi la lăsarea serii, cu referire la sloganul născut în anii 1980 odată cu melodia grupului Berurier noir. Un steag al Franței, pe care scria ”Franța este o țesătură de migrații” a fost desfășurat pe statuia din Piața Republicii.

Confruntările s-au extins și în alte orașe, în desfășurare fiind confruntări între manifestanți și atacatori în Lyon, unde a fost atacat inclusiv un fast-food McDonalds. Potrivit unei surse din poliție, serviciile de informații se așteptau, începând de duminică seara, la o radicalizare din partea „mișcărilor extremiste, indiferent de rezultat, fie că se bucurau de victoria unei părți, fie că denunțau victoria celeilalte”.

30.000 de polițiști au fost mobilizați duminică seara, dintre care 5.000 la Paris, pentru a face față unor eventuale izbucniri de ură. O operațiune de poliție de amploare, al cărei nivel va depinde de situație, urmează să rămână în vigoare „cel puțin până la 16 iulie”, a declarat joi pentru AFP o sursă din cadrul poliției, potrivit Le Parisien.