Temperaturile din Siberia au coborât la minus 50 de grade Celsius, iar Moscova este acoperită de o zăpadă record

Adrian Sirbu

Iarna grea s-a abătut asupra Rusiei, unde temperaturile din unele părţi ale Siberiei au coborât până la minus 50 de grade Celsius, în timp ce viscolul a acoperit Moscova cu un strat de zăpadă record şi a perturbat zborurile, relatează Reuters, transmite News.ro

În Republica Saha, situată în partea de nord-est a Siberiei şi unde se află Iakuţk, unul dintre cele mai reci oraşe din lume, temperaturile au coborât sub minus 50 de grade Celsius, potrivit staţiilor meteorologice din regiune.

Un val de frig anormal de timpuriu în Saha a dus temperaturile chiar sub minus 50 C în mai multe zone din vasta regiune, doar puţin mai mică decât India. Aproape toată Saha este situată în zona de permafrost. În capitala regiunii, Iakutsk, care se află la aproximativ 5.000 km est de Moscova, termometrele au arătat minus 48 C.Temperaturi de minus 50 C au devenit mai puţin frecvente în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, permafrostul dând tot mai multe semne de dezgheţ.

Pe de altă parte, în capitala Moscova, una dintre cele mai mari căderi de zăpadă înregistrate vreodată a provocat luni întârzieri pe unele aeroporturi, pistele fiind acoperite de un strat gros de zăpadă.Cel puţin 54 de zboruri au fost întârziate şi alte cinci au fost anulate pe cele mai mari trei aeroporturi din capitală, potrivit RIA.

Se aşteaptă ca temperaturile din Moscova să scadă până minus 18 grade Celsius în cursul acestei săptămâni.