Tensiune în Polonia. Zeci de mii de persoane au ieşit să protesteze faţă de măsurile noului guvern Tusk şi faţă de încarcerarea unor foşti miniştri

Adrian Sirbu

Zeci de mii de susţinători ai opoziţiei s-au adunat joi în faţa Parlamentului polonez pentru a protesta faţă de numirile făcute de noul guvern în mass-media de stat şi faţă de încarcerarea a doi foşti miniştri condamnaţi pentru abuz de putere.

Mitingul reflectă tensiunile tot mai mari din ţară, în condiţiile în care noul guvern de coaliţie pro-UE condus de Donald Tusk încearcă să anuleze politicile administraţiei anterioare a partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS).

De asemenea, protestele au avut loc în contextul în care preşedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat joi că a demarat procedurile de graţiere a celor doi miniştri din ultimul guvern care au fost încarceraţi săptămâna aceasta pentru abuz de putere, intensificând astfel propriul său conflict cu noul guvern.

Trebuie să câştigăm această mare bătălie pentru o Polonie suverană şi independentă”, a declarat în faţa mulţimii liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski.

O mare de steaguri poloneze în roşu şi alb se întindea dinspre Parlament, printre pancarte cu sloganuri precum „Tusk= coloana a 5-a” şi „Am supravieţuit ruşilor, vom supravieţui lui Tusk”. Unii au scandat numele lui Duda şi „Vom învinge!”.

Agenţia de ştiri de stat PAP a citat Primăria din Varşovia care a estimat numărul de persoane la aproximativ 35.000, în timp ce un purtător de cuvânt al PiS a estimat cifra la aproape 200.000.

 

Protestatarii au ascultat discursurile parlamentarilor PiS înainte de a porni în marş spre sediul televiziunii de stat. Noul guvern a schimbat conducerea presei de stat, în ceea ce spune că este o încercare de a restabili echilibrul în mass-media, care au devenit platforme pentru propaganda PiS în timpul celor opt ani de guvernare ai partidului.

Canalul de ştiri TVP Info, care l-a supus pe fostul preşedinte al Consiliului European, Tusk, la atacuri neîncetate de la revenirea sa în politica internă în 2021, a fost scos din emisie înainte de a reveni într-un format mult modificat.

„Cum pot oamenii să taie semnalul TV, fiecare are dreptul să aleagă ce vrea”, a declarat Ela, în vârstă de 60 de ani, care a refuzat să îşi dea numele complet. „În plus, oamenii au fost arestaţi… Sunt îngrozită de ceea ce se întâmplă, de aceea am venit aici”, a declarat femeia.

Fostul guvern PiS a introdus reforme despre care criticii spun că au subminat independenţa instanţelor şi au aruncat sistemul judiciar în haos.

Noul guvern al lui Tusk încearcă să anuleze aceste reforme pentru a debloca fonduri de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană le-a îngheţat ca reacţie la politicile ultimului guvern.