Tensiuni în Orientul Mijlociu: Iranul a lovit ținte din Irak și Siria

Ala Găină

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că au atacat „cartierul general de spionaj” al Israelului în regiunea semi-autonomă Kurdistan din Irak, a relatat presa de stat luni seara, în timp ce forţa de elită a regimului de la Teheran a declarat că a efectuat lovituri şi în Siria împotriva organizaţiei Stat Islamic. Ţinta vizată în Irak se afla într-un cartier rezidenţial, în apropierea Consulatului american, iar atacul s-a soldat cu cel puţin patru morţi, inclusiv un important om de afaceri.

Loviturile au loc pe fondul îngrijorărilor legate de escaladarea conflictului care s-a extins în Orientul Mijlociu de când a început războiul dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, la 7 octombrie, aliaţii Iranului intrând de asemenea în luptă din Liban, Siria, Irak şi Yemen.

„Ca răspuns la recentele atrocităţi ale regimului sionist, care au provocat uciderea unor comandanţi ai Gărzilor şi ai Axei Rezistenţei, unul dintre principalele sedii de spionaj ale Mossad (serviciul israelian de spionaj extern – n.r.) din regiunea Kurdistan din Irak a fost distrus cu rachete balistice”, au anunţat Gardienii Revoluţiei într-un comunicat.

Iranul promisese răzbunare pentru uciderea a trei membri ai Gărzilor Revoluţiei, în Siria, luna trecută, inclusiv a unui comandant de rang înalt, care serveau drept consilieri militari acolo.

De la incursiunea din 7 octombrie a luptătorilor Hamas pe teritoriul israelian şi campaniile de bombardamente israeliene care au urmat în Gaza şi Liban, peste 130 de luptători ai Hezbollahului din Liban, susţinut de Iran, au fost ucişi în ostilităţi.

„Asigurăm naţiunea noastră că operaţiunile ofensive ale Gărzilor vor continua până la răzbunarea ultimelor picături de sânge ale martirilor”, se arată în declaraţia trupelor de elită ale regimului iranian.

Pe lângă loviturile efectuate la nord-est de capitala Kurdistanului, Erbil, într-o zonă rezidenţială din apropierea Consulatului american, Gărzile au declarat că „au tras o serie de rachete balistice în Siria şi i-au distrus pe autorii operaţiunilor teroriste” din Iran, inclusiv militanţi ai Statului Islamic.

Iranul a mai efectuat în trecut lovituri în regiunea Kurdistanului de Nord din Irak, afirmând că zona este folosită ca teren de pregătire pentru grupurile separatiste iraniene, precum şi pentru agenţii duşmanului său de moarte, Israelul.

Bagdadul a încercat să răspundă preocupărilor iraniene privind grupurile separatiste din regiunea muntoasă de frontieră, trecând la relocarea unor membri ca parte a unui acord de securitate încheiat cu Teheranul în 2023.