De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 11 ore

trump

Trump, pare hotărât să înceapă un război pentru a elimina una dintre cele trei amenințări: Coreea de Nord, Iran și ISIS

Cristina Parpalov

Trump a făcut, joi seara,înaintea unui dineu cu șefii armatei și soțiile lor, la Casa Albă, o remarcă enigmatică: momentul actual ar putea fi „liniştea dinaintea furtunii”. Remarca din timpul sesiunii foto ce a precedat dineul a rămas fără explicații suplimentare, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Război enigmatic „Ştiţi ce înseamnă asta? Poate că este liniştea dinaintea furtunii”, a spus, brusc, președintele Donald Trump. Întrebat de jurnalişti ce a vrut să spună, „liderul lumii libere” a rămas la fel de enigmatic: „Ar putea fi asta, liniştea, liniştea înaintea furtunii”. Jurnaliştii au insistat să precizeze la ce se referă, dacă este vorba de Iran, țară aflată în conflict cu SUA președintelui Trump din cauza programului său nuclear, de gruparea jihadistă Statul Islamic sau de Coreea de Nord. Răspunsul nu a adus mai multă lumină în chestiune. „Pot să vă spun un lucru, îi avem în această seară, în această cameră, pe cei mai buni şefi militari din lume. Şi, eh, vom avea o seară foarte bună, vă mulţumim că aţi venit”, a declarat Trump.  La ultima întrebare, în care i se cerea să facă precizări, el a răspuns simplu: „Veţi afla în curând!” Jurnaliştii au fost nevoiți apoi să părăsească încăperea. 

Deocamdată, discuții – Trump a avut o discuţie cu înalţii responsabili ai armatei în biroul său de lucru de la Casa Albă, înainte de dineu. Șefii militari au discutat cu președintele despre ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord şi despre modul în care ar putea fi împiedicat Iranul să obţină arma nucleară, potrivit Reuters.  Referitor la Coreea de Nord, Trump a declarat că obiectivul este denuclearizarea. „Nu putem permite ca această dictatură să ameninţe naţiunea noastră sau pe aliaţii noştri cu pierderi inimaginabile de vieţi, a adăugat preşedintele. Vom face ceea ce trebuie pentru ca aşa ceva să nu se întâmple. Şi se va face, dacă este necesar, credeţi-mă!”, a mai spus el. 

Ideea unui război cu Coreea de Nord nu e nouă În discursul său de la Adunarea Generală a ONU, de luna trecută, Donald Trump a declarat că SUA vor „distruge total” Coreea de Nord, dacă este necesar să se apere sau să-şi apere aliaţii. 

Despre Iran, preşedintele american a declarat joi că nu a respectat „spiritul” acordului nuclear, această afirmaţie intervenind cu câteva zile înainte de decizia sa, extrem de aşteptată, cu privire la certificarea conformităţii Iranului cu termenii acordului. „Ei nu au respectat spiritul acordului”, a afirmat Trump, evocând documentul încheiat între Teheran şi marile puteri care prevede ca Iranul să-şi limiteze programul nuclear la utilizări civile în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale adoptate împotriva sa.  Potrivit Washington Post, decizia preşedintelui ar putea surveni într-o săptămână, pe 12 octombrie.