(VIDEO) Trupele ruse au atacat sâmbătă orașul Vilniansk din regiunea Zaporojie, omorând șapte persoane, inclusiv trei copii

Adrian Sirbu

Trupele ruse au atacat sâmbătă orașul Vilniansk din regiunea Zaporojie, omorând șapte persoane, inclusiv trei copii, și rănind cel puțin 31, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov.

Vilniansk, un oraș ce avea o populație de aproape 15 000 de locuitori înainte de război, se află la aproximativ 30 de kilometri de orașul Zaporojie. Mai multe explozii au fost raportate după ce a fost declanșată o alertă de raid aerian în regiune.

Rusia a lansat două rachete asupra orașului Vilniansk, avariind o instalație de infrastructură esențială, un magazin și clădiri rezidențiale, potrivit poliției regionale. Spații comerciale, case și vehicule au luat foc după atac.

„(Atacul a avut loc) în plină zi, în weekend, într-un loc în care oamenii își petreceau timpul liber în centrul orașului. Fără nicio infrastructură militară”, a declarat Fedorov la scurt timp după atac.

 

Între timp, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou mai multe arme cu rază lungă de acţiune şi apărare aeriană, după ce un atac cu rachete a ucis şapte persoane, inclusiv copii.

„Oraşele şi comunităţile noastre suferă zilnic din cauza acestor atacuri ruseşti”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram.

Dar el a adăugat că există „modalităţi de a rezolva acest lucru”, inclusiv „distrugerea lansatoarelor de rachete ruseşti, lovirea cu capacităţi reale de rază lungă şi creşterea numărului de sisteme moderne de apărare aeriană”.

El a postat imagini din Vilniansk care arată un crater mare lângă o clădire în flăcări, precum şi mai multe cadavre întinse pe jos.

Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, a declarat că două rachete au lovit oraşul, avariind infrastructura, un magazin şi clădiri rezidenţiale.