arestaţi

Turcia: Zeci de membri ai forţelor aeriene, arestaţi pentru legături cu Gulen

Cristina Parpalov

Astăzi, joi 10 mai, poliţia turcă a arestat 65 de suspecţi într-o operaţiune care vizează membri ai forţelor aeriene acuzaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen, despre care regimul de la Ankara susţine că a orchestrat puciul eşuat din iulie 2016, transmite Reuters.

Procurorii au emis mandate de arestare pe numele a 96 de persoane, dintre care 91 fac parte din forţele aeriene. Poliţia este în căutarea celorlalți suspecți. 

Operaţiunea se desfăşoară în principal în oraşul Izmir, din vestul ţării, dar şi în 15 provincii. 

Conform unui raport publicat în luna martie de Oficiul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, până în decembrie 2017 aproape 160.000 de persoane au fost arestate şi 152.000 de funcţionari publici au fost demişi în cadrul represiunii care a urmat puciului eşuat. 

Dintre cei arestaţi, mai mult de 50.000 au fost inculpaţi şi încarceraţi pe perioada proceselor. 

Represiunea a fost criticată de aliaţii occidentali ai Turciei, care îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest puci drept pretext pentru a înăbuşi opoziţia. Turcia susţine, în schimb, că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale, scrie agerpres.ro.