Ucraina a cerut ajutorul SUA pentru identificarea țintelor din Rusia care pot fi lovite cu arme ucrainene

Adrian Sirbu

Ucraina cere SUA să ajute la identificarea țintelor de pe teritoriul Rusiei pe care Ucraina le-ar putea lovi cu propriile arme, scrie The Wall Street Journal.

Ucrainenii au cerut ajutor pentru a lovi Rusia. Nu era vorba despre sisteme de arme, ci despre asistență suplimentară în lovirea rușilor”, a spus generalul forțelor aeriene Charles Brown.

Este vorba despre lovituri cu arme ucrainene, dar Ucraina cere și Statelor Unite să ridice restricțiile privind utilizarea armelor americane, scrie WSJ, citat de presa ucraineană.

Potrivit publicației americane, SUA analizează cererea Kievului.

Motivul acestei cereri a fost atacul rușilor asupra regiunii Harkov și câștigurile lor teritoriale. Atacurile rusești din mai au forțat Ucraina să folosească trupe din alte părți ale țării – acest lucru a creat o povară suplimentară pentru armata ucraineană, care era deja forțată să aștepte mult timp pentru asistența militară din partea Statelor Unite.

Interzicerea de către SUA a utilizării armelor americane pentru atacuri pe teritoriul Rusiei și refuzul de a furniza informații pentru astfel de lovituri ale armelor ucrainene au limitat capacitatea Forțelor Armate ale Ucrainei de a ataca concentrările ruse de pe partea rusă a graniței.

Dacă administrația SUA acceptă cererea Ucrainei, aceasta ar putea însemna o schimbare semnificativă a politicii SUA, care sprijină Ucraina dar încearcă în același timp să evite o escaladare a războiului.

Informația vine la nici două zile după ce Pentagonul a răspuns dacă și-a schimbat poziția cu privire la utilizarea de către Ucraina a armelor din Statele Unite pe teritoriul Federației Ruse.

Nu încurajăm  și nu permitem folosirea armelor americane pentru lovituri pe teritoriul Federației Ruse, a spus și Casa Albă. ”Este o politică care a rămas neschimbată”, arată purtătorul de cuvânt John Kirby al Casei Albe.

Folosirea armelor occidentale pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei ar fi o apărare, nu un atac, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o întâlnire cu jurnaliştii de vineri, 17 mai, relatează Interfax-Ucraina.

Nu cred că ar trebui să existe interdicții, pentru că nu este vorba despre ofensiva armatei ucrainene care folosește arme occidentale pe teritoriul Rusiei. Este vorba de protecție”, a spus Zelenski.