Ucraina cere ca Rusia să fie exclusă din G20 după noul atac cu rachete: Putin are „mâinile pătate de sânge”

Ala Găină

Rusia trebuie exclusă din Grupul celor mai puternice economii ale lumii G20, iar invitația trimisă preşedintelui rus Vladimir Putin la summitul de luna aceasta din Bali trebuie revocată, a îndemnat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe Oleg Nikolenko.

„Putin a recunoscut public că a ordonat atacuri cu rachete împotriva civililor ucraineni şi infrastructurii energetice a Ucrainei”, a spus Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe ucrainean, într-o postare pe Twitter.

„Având mâinile pătate de sânge, nu ar trebui să i se permită să stea la aceeaşi masă cu lideri mondiali. Invitaţia lui Putin la summitul de la Bali trebuie revocată, iar Rusia trebuie exclusă din G20”, a insistat reprezentantul MAE ucrainean.

Un val de atacuri cu rachete ruseşti a vizat, luni, centrale hidroelectrice şi alte elemente de infrastructură energetică şi hidrotehnică de importanţă critică în Ucraina. Rusia a declarat că a lovit ţinte militare şi de infrastructură energetică, dar Ucraina a infirmat, transmițând că instalaţiile sale militare nu au fost vizate, potrivit Ukrinform.

Dictatorul rus, Vladimir Putin, a afirmat, în aceeaşi zi, că atacurile, precum şi decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră au constituit un „răspuns” la atacul de sâmbătă cu drone împotriva navelor Flotei Rusiei din Crimeea, pe care l-a imputat Ucrainei.