Ucraina nu va prelungi contractul privind tranzitul gazelor rusești către Europa

Ala Găină

Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor rusești spre Europa pe teritoriul ucrainean, contract care va expira în 2024, a anunțat președintele Consiliul de Administrație, Alexey Chernyshev, într-un interviu citat de presa ucraineană, relatează agenția EFE, preluată de Hotnews.ro.

„Ucraina menține tranzitul gazelor rusești exclusiv cu scopul de a-i sprijini colegii noștri europeni”, a spus Chernyshev pentru a justifica faptul că tranzitul nu a fost întrerupt încă, în pofida războiului, potrivit Agerpres.

Însă, o dată ce contractul cu compania rusă Gazprom va expira, la finele lui 2024, din partea Naftogaz nu există „nicio intenție și nicio inițiativă” pentru a-l extinde, a afirmat oficialul ucrainean, subliniind că Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivul de a renunța complet la consumul de gaze rusești până în 2027.

Pe de altă parte, Chernyshev a semnalat că Ucraina este pe locul al treilea în Europa în ceea ce privește rezervele de gaze și are „planuri foarte ambițioase” pentru a crește producția și a reduce consumul propriu, cu scopul de a putea deveni în următorii ani „un exportator net”.

Naftogaz a denunțat în urmă cu un an Gazprom la Tribunalul Internațional de Arbitraj, susținând că gigantul rus plătește mai puțin decât s-a stipulat în contract, după reducerea în mod unilateral a volumelor de gaze pe care le transportă via teritoriul ucrainean.