Ucraina suspendă serviciile consulare pentru bărbații de vârsta mobilizării

Ala Găină

Ucraina a suspendat serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate cu excepţia celor necesare pentru revenirea în Ucraina, relatează Reuters.

Ucraina se confruntă cu un deficit de trupe în războiul cu un inamic cu mai mulţi soldaţi şi care este mai bine echipat, la aproape 26 de luni de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă, relatează Reuters.com.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a publicat pe reţeaua X că a dispus să fie luate măsuri pentru restabilirea a ceea ce el a numit un „tratament corect” pentru bărbaţii de vârsta mobilizării.

El i-a criticat pe cei care au părăsit Ucraina înainte sau în timpul războiului.

„Cum arată asta: un bărbat de vârsta mobilizării a plecat peste hotare, i-a arătat statului său că nu-i pasă de supravieţuirea lui, iar apoi vine şi vrea să beneficieze de servicii din partea acestui stat. Nu merge aşa. Ţara noastră este în război”, a spus ministrul de Externe Dmitro Kuleba.

El a mai spus că Ministerul de Externe va clarifica curând procedura prin care bărbaţii de vârstă militară pot obţine servicii consulare. „Faptul că locuieşte peste hotare nu scuteşte un cetăţean de îndatoririle lui către patria mamă”, a insistat Kuleba. Într-un comunicat separat, serviciul de paşapoarte a anunţat:

„Din nefericire, din cauza unor motive tehnice, eliberarea de documente în filialele străine ale serviciului a fost suspendată”. Potrivit bazei de date a Eurostat, circa 4,3 milioane de ucraineni erau înregistraţi în ţările Uniunii Europene în ianuarie 2024, din care circa 20% erau bărbaţi adulţi, respectiv circa 860.000 de persoane.