Ucrainenii anunță cel mai mare avans din ultimele luni

Ala Găină

Armata ucraineană a afirmat că a reușit să împingă înapoi trupele rusești de pe malul estic al Niprului pe distanțe cuprinse între 3 și 8 kilometri, aceasta fiind prima estimare concretă a avansului trupelor Kievului în zonă, după luni de contraofensive dezamăgitoare.

Ultimul succes major revendicat de Ucraina în contraofensiva sa a fost recucerirea satului Robotîne (regiunea Zaporojie), în august.

„Cifrele preliminare variază între 3 și 8 km, în funcție de particularitățile, geografia și topografia malului stâng”, a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei, Natalia Goumeniouk, pentru televiziunea ucraineană.

Dacă acest avans se confirmă, va fi cea mai mare înaintare a armatei ucrainene împotriva trupelor Moscovei din ultimele luni.

Cu toate acestea, Natalia Goumeniouk nu a precizat dacă forțele ucrainene controlează în totalitate această zonă din regiunea Herson (sud) sau dacă armata rusă s-a retras în fața asaltului trupelor de la Kiev.

„Inamicul își continuă tirurile de artilerie spre malul drept (vestic)”, a precizat ea, estimând la „câteva zeci de mii” numărul soldaților ruși din zonă.

Cucerirea unor poziții în profunzime pe malul stâng al Niprului ar putea permite un asalt mai mare spre sud.

Oficialii ucraineni au raportat în acest weekend că forțele rusești au suferit pierderi de mărimea unei brigăzi de când forțele ucrainene au început, pe 17 octombrie, operațiunile terestre pe malul estic al Niprului, forțând, se pare, forțele rusești să aducă putere de luptă din alte părți ale Ucrainei în regiunea Herson.

Statul Major General ucrainean a afirmat că forțele ucrainene au ucis 1.216 militari ruși și au rănit alți 2.217 de la începerea „măsurilor” pe malul estic.

Statul Major General ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele sale au distrus 24 de tancuri rusești, 48 de vehicule blindate de luptă, 89 de sisteme de artilerie, 29 de depozite de muniții și 14 aeronave de când au început „măsurile” pe malul estic.