Ucrainenii trec de apărarea pe 3 linii a rușilor în Zaporojie, inclusiv de „dinții de dragon”. Zelenski promite să elibereze Bahmut

Adrian Sirbu

Institutul pentru Studiul Războiului a transmis că imagini verificate arată că vehicule blindate ale armatei Kievului au trecut de ultima linie de apărare a forțelor rusești de pe frontul din Zaporojie și duc lupte la vest de Verbove. Este prima breșă de acest fel, în care forțele ucrainene trec de apărarea în trei linii a Rusiei. Prezent la Washington, președintele Volodimir Zelenski a lansat o promisiune, în fața jurnaliștilor, spunând că Ucraina va elibera Bahmut și alte două orașe importante. De asemenea, liderul de la Kiev a anunțat că există un „acord pe termen lung” între SUA și Ucraina pentru a produce arme împreună.

Imaginile geolocalizate distribuite pe 21 septembrie, și analizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), au indicat că vehiculele blindate ucrainene au avansat la sud de tranșeele antitanc, trecând peste obstacolele cunoscute drept „dinți de dragon” și deschizând o breșă în apărarea în trei linii a Rusiei. Armata s-a angajat în lupte limitate la vest de Verbove, pe frontul din Zaporojie, potrivit Kyiv Independent.

Institutul a precizat că nu este clar dacă forțele ucrainene păstrează aceste poziții. Cu toate acestea, este primul caz observat de forțe ucrainene care operează vehicule blindate dincolo de apărarea rusă în trei linii.

„Prezența vehiculelor blindate ucrainene dincolo de linia finală a actualului strat defensiv rusesc indică faptul că ucrainenii și-au securizat suficient de bine breșa din primele două linii pentru a opera vehicule prin breșă”, arată ISW.

Forțele ucrainene au suprimat probabil artileria rusă și alte sisteme antitanc din zonă suficient de mult pentru a-și aduce vehiculele în față, au adăugat experții.

Capacitatea ucrainenilor de a duce vehicule blindate prin cele mai formidabile apărări rusești menite să le oprească și să le opereze în apropierea pozițiilor defensive rusești pregătite sunt semne importante de progres în contraofensiva ucraineană”, a concluzionat ISW.

Între timp, președintele Volodimir Zelenski a promis joi să elibereze de sub ocupația rusă orașul Bahmut din estul țării și alte două orașe ucrainene cheie, în timpul unei discuții cu editorii americani la Washington.

Bahmut, care a fost scena unora dintre cele mai aprige lupte din timpul războiului, a fost de mult timp o țintă pentru Ucraina după ce forțele rusești au revendicat controlul orașului în luna mai, după o luptă de luni de zile în care soldații au trebuit să se zbată pentru fiecare centimetru de teritoriu.   „Vom de-ocupa Bahmut”, a declarat Zelenski.

„Cred că vom de-ocupa încă două orașe”, a adăugat el. „Nu vă voi spune ce orașe, îmi pare rău. Și astfel avem planul. Un plan foarte, foarte cuprinzător”.