UE a adoptat sancţiuni împotriva celui mai mare producător rus de diamante

Adrian Sirbu

Uniunea Europeană a anunţat miercuri că a adoptat sancţiuni împotriva celui mai mare producător rus de diamante, grupul public Alrosa, şi a directorului său general, în cadrul unui pachet de măsuri adoptat în decembrie ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cele 27 de state membre au adăugat Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume, şi pe patronul său Pavel Marinîcev, pe lista lor neagră a entităţilor şi persoanelor aflate sub incidenţa acestor sancţiuni, care prevăd în special îngheţarea activelor şi o interdicţie de şedere în UE.

Potrivit UE, Alrosa, care produce 90% dintre diamantele ruse, „constituie o parte importantă a unui sector economic ce furnizează venituri substanţiale guvernului” rus.

Sancţiunile europene privind diamantele naturale sau sintetice şi bijuteriile au intrat în vigoare pe 1 ianuarie. Cele ce vizează diamantele ruse prelucrate în ţări terţe vor intra în vigoare în septembrie.

Acesta este cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Moscova este acuzată că îşi finanţează o parte din războiul său împotriva Ucrainei datorită comerţului profitabil cu diamante, care reprezintă o cifră de afaceri de circa patru-cinci miliarde de dolari pe an.