UE adoptă cel de al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei după doi ani de la declanşarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei: E depăşit pragul global de 2 000 de persoane şi entităţi sancţionate

Ala Găină

Comisia Europeană salută adoptarea de către Consiliul UE a celui de-al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. 106 persoane şi 88 de entităţi au fost incluse în lista celor vizaţi de sancîiuni, UE depăşind pragul global de 2 000 de persoane şi entităţi sancţionate. 27 de noi societăţi din Rusia şi din ţări terţe au fost adăugate pe lista entităţilor asociate complexului militar-industrial al Rusiei. Pe lângă includerea pe listă a anumitor firme care vând piese pentru drone către Rusia, acest pachet introduce interdicţii suplimentare la export pentru componente de drone.

”La doi ani de la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, sprijinul UE pentru Ucraina şi pentru poporul său se menţine neatenuat. Europa este unită şi hotărâtă să îşi apere în continuare valorile şi principiile fondatoare. Acest pachet se axează pe limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologia militară, de exemplu limitarea accesului la drone, şi pe înscrierea pe lista sancţiunilor a altor societăţi şi persoane implicate în efortul de război al Rusiei.

Prin acest nou pachet, numărul de înscrieri pe listă a ajuns la peste 2 000, ceea ce reprezintă o lovitură uriaşă dată armatei şi apărării Rusiei. Fiecare euro pe care Rusia nu reuşeşte să pună mâna este un câştig. Trebuie, prin urmare, să rămânem vigilenţi. Comisia va continua să sprijine statele membre pentru a asigura aplicarea eficace a măsurilor şi pentru a colabora îndeaproape cu ţările terţe pentru a aborda posibilele încercări de eludare”, conform unui comunicat al Comisiei.

Acesta este un pachet fără precedent, cu 194 de desemnări individuale, dintre care 106 persoane şi 88 de entităţi. Cu aceste noi includeri, UE depăşeşte pragul global de 2 000 de persoane şi entităţi sancţionate, în sprijinul Ucrainei,  în special:

  • Vizarea sectorului militar şi de apărare al Rusiei: noile includeri pe listă vizează peste 140 de societăţi şi persoane din complexul militar-industrial rus, care, printre altele, fabrică rachete, drone, sisteme de rachete antiaeriene, vehicule militare, componente de înaltă tehnologie pentru arme şi alte echipamente militare. Pachetul include cu precădere entităţi care comercializează diverse componente-cheie pentru drone. Comisia a utilizat abordarea obiectivă şi progresivă discutată anterior pentru a identifica aceste firme, combinând dovezi concrete din diferite surse, susţinute de date comerciale şi vamale.
  • Transmiterea unui semnal puternic împotriva partenerilor Rusiei în efortul său de război: noile includeri pe listă vizează 10 societăţi şi persoane (ruse) implicate în transportul armamentului nord-coreean către Rusia, ministrul apărării al ţării, precum şi mai multe societăţi şi persoane din Belarus care oferă sprijin forţelor armate ruse.
  • Combaterea eludării: printre noile includeri pe listă se numără o societate rusă de logistică şi directorul acesteia, implicată în importuri paralele de bunuri interzise în Rusia, precum şi o a treia entitate rusă implicată într-un alt sistem de achiziţii publice.
  • Consolidarea acţiunii UE împotriva ocupării şi anexării ilegale de către Rusia a unor zone din Ucraina: printre noile includeri pe listă se numără 6 judecători şi 10 funcţionari din teritoriile ocupate ale Ucrainei.
  • Sancţionarea încălcărilor drepturilor copiilor: printre noile includeri pe listă se numără şi 15 persoane şi 2 entităţi implicate în deportarea şi îndoctrinarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv în Belarus.

Pentru a lipsi maşina de război rusă de sursele sale de venituri, UE a adoptat 13 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei. Sancţiunile au afectat veniturile Rusiei şi valoarea rublei. Sancţiunile UE au introdus, de asemenea, constrângeri în lanţurile de aprovizionare ale Rusiei şi i-au limitat accesul la tehnologiile occidentale în sectoare industriale importante. Plafonarea preţului petrolului, convenită cu partenerii G7, a condus la reducerea veniturilor din petrol ale guvernului rus. Sancţiunile îşi vor demonstra efectele în timp.