UE dă undă verde ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Reacția Kievului

Redacția Liber TV

Cele 27 de țări membre s-au înțeles în privința ajutorului multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel. La acest moment nu este clar cum a fost convins să renunțe la dreptul său de veto premierul ungar Viktor Orban, care a blocat pachetul la reuniunea din decembrie și amenința că o va face și acum. Un diplomat UE a precizat că fondurile pentru Ungaria rămân înghețate. Ucraina a salutat imediat „contribuția” UE la o „victorie comună” contra Rusiei.

„Avem o înțelegere. Unitate. Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest lucru garantează o finanțare stabilă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă poziția de lider și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina; știm ce este în joc”, a anunțat Michel pe rețeaua socială X.

De remarcat că postarea lui Charles Michel a venit la mai puțin de zece minute de cea a purtătoarei sale de cuvânt, în care anunța că summitul a început în mod oficial.

De asemenea, nu cu mult timp înainte de anunțul președintelui Consiliului European, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban acuza că majoritatea statelor membre încearcă să „șantajeze” Ungaria la Bruxelles pentru a aproba pacheul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

„Premierul poartă discuții continue la summitul UE, continuăm să ne străduim să ajungem la un acord ținând cont de interesele naționale, dar nu este sigur că acest lucru se va întâmpla”, a spus Gergely Gulyas într-o conferință de presă.

Totuși, înainte de debutul oficial al summitului, joi dimineață, au avut loc negocieri cu Viktor Orban la care au participat Charles Michel, șefa CE, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și președinta PE, Roberta Metsola.

Ucraina a salutat imediat „contribuția” UE la o „victorie comună” contra Rusiei.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a salutat decizia UE de a aproba un pachet suplimentar de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. „Statele membre ale UE își arată încă o dată solidaritatea și unitatea în acțiunile întreprinse în favoarea poporului ucrainean pentru a rezista războiului„, a scris el pe platforma de socializare X.

Kievul se așteaptă să primească în martie prima tranță de 4,5 miliarde de euro din facilitatea UE aprobată, a spus ministrul ucrainean al economiei.

Zelenski a spus că este recunoscători pentru decizia luată și a subliniat că „este foarte important că decizia a fost luată de toți cei 27 de lideri, ceea ce dovedește încă o dată unitatea puternică a UE. Continuarea sprijinului financiar al UE pentru Ucraina va consolida stabilitatea economică și financiară pe termen lung, ceea ce nu este mai puțin important decât asistența militară și presiunea sancțiunilor asupra Rusiei.”