UE va deschide un coridor aerian umanitar prin Egipt. Situația din Gaza devine tot mai critică
Cel puțin 2800 de palestinieni au fost uciși și aproape 11 mii au fost răniți de când Israelul a lansat atacuri asupra Fâșiei Gaza, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza. Europa va deschide un coridor aerian umanitar către Fâșia Gaza, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarând că palestinienii din Gaza nu pot plăti prețul barbariei Hamas. Între timp, președintele american Joe Biden va efectua miercuri o vizită cu miză mare în Israel, țară care se pregătește să intensifice ofensiva împotriva Hamas.
Potrivit secretarului american de stat, Antony Blinken, în timpul călătoriei, Biden ”vrea să audă personal de la autoritățile Israelului cum își vor desfășura operațiunile într-un mod care să minimizeze victimele civile și să se asigure că ajutorul umanitar ajunge la civili din Gaza într-un mod care să nu beneficieze Hamas”. Președintele american urmează să aibă loc, în primul rând, o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu alți demnitari de la Tel Aviv.
Vizitele înalților oficiali în miezul unui conflict fierbinte presupune și riscuri sporite. Ieri, secretarul de stat american Antony Blinken, şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au fost nevoiți să se adăpostească într-un buncăr timp de cinci minute, după ce sirenele de raid aerian s-au declanşat la Tel Aviv în timpul întâlnirii lor.
Între timp, Forțele Armate Israeliene au anunțat azi-dimineață că, în ultimele 24 de ore, au fost lansate lovituri împotriva a peste 200 de ținte aparținând Hamas.
Pe de altă parte, peste 100 de camioane pline cu ajutoare umanitare se află, în prezent, pe partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah și așteaptă să intre în Gaza.
Israelul a bombardat de mai multe ori punctul de trecere pentru a împiedica intrarea ajutorului umanitar în Gaza pentru a-i strânge și mai mult pe conducătorii Hamas. Totul se întâmplă în contextul unei blocade tot mai aprofundate a Fâșiei Gaza, deconectată de la apă și alimente. Reporterii de război relatează că, uneori, sunt nevoiți să facă și până la 10 kilometri pentru a-și cumpăra două-trei sticle de apă, iar în unele spitale pacienților li se dă cel mult câte 350 de mililitri de apă pe zi.