ULTIMA ORĂ// Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi a murit în închisoare

Ala Găină

Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi a murit în închisoare, a anunțat penitenciarul, conform Reuters.

Pe 16 februarie, după o plimbare, acesta s-a simțit rău. Câteva minute mai târziu și-a pierdut cunoștința. Personalul colonial a chemat o ambulanță pentru Navalnîi. Medicii sosiți au încercat să-l resusciteze pe politician, dar acesta a murit.

„Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul condamnatului”, se arată în publicația Serviciului Federal al Penitenciarelor din regiunea autonomă Yamalo-Nenets.

Pe 14 februarie, secretarul de presă al politicianului a declarat că Navalnîi a fost trimis într-o celulă de pedeapsă pentru a 27-a oară de când a fost încarcerat.

Alexei Navalnîi avea 47 de ani.

Opozantul rus se adresa, în luna ianuarie, Curții Supreme din Moscova pentru a se plânge de condițiile extrem de dure din colonia penală în care era încarcerat, după ce fusese transferat în decembrie 2023.

Adresându-se instanței printr-un apel video, Aleksei Navalnîi a povestit despre condițiile dure din colonia penală din Siberia, în special despre frigul crâncen și limita de timp pentru a lua masa. „Este imposibil să mănânci în 10 minute”, declara el instanței din Moscova, la momentul acela. „Dacă mănânci în fiecare zi în cel mult 10 minute, atunci masa aia se transformă într-un proces foarte dificil”. „Carcera este deseori un loc extrem de friguros”, continua Aleksei Navalnîi.

„Știți de ce oamenii aleg să meargă acolo cu un ziar? Pentru a se înveli cu el. Cu un ziar, vă pot spune vouă, judecătorilor, carcera devine un loc mai călduros de dormit decât fără unul. Ai nevoie de un ziar ca să nu îngheți”, adăuga el.

Colonia penitenciară Khrap, în Iamalo-Neneţia, la 1.900 de kilometri de Moscova, este considerată o moştenitoare a Gulagului sovietic. Deţinuţii – obligaţi la muncă forţată – muncesc la tăbăcirea şi cusutul pieilor de ren, în condiţii groaznice.