Ultimatul dat de Israel a expirat: Armata israeliană se pregătește de ofensivă

Adrian Sirbu

Zeci de mii de persoane şi-au părăsit casele din Gaza vineri, după ce armata israeliană a avertizat peste un milion de oameni care locuiesc la nord de Wadi Gaza să se deplaseze spre sud, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA). Înainte de avertisment, peste 400.000 de palestinieni au fost strămutaţi în interior . Și armata israeliană a declarat sâmbătă că a observat o „mișcare semnificativă” spre sud a civililor palestinieni.

Ultimatumul dat de Israel civililor din nordul Gaza pentru a pleca spre sud a expirat.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat sâmbătă militarii de la granița cu Fâșia Gaza. Într-un videoclip postat pe contul său de X, el apare spunându-le: „Sunteți gata pentru următoarea etapă? Urmează următoarea etapă”. El nu a detaliat în videoclipul care îi arăta pe infanteriști dând din cap ca răspuns la întrebarea lui.


Departamentul de stat american i-a sfătuit pe cetățenii americani din Gaza să se deplaseze spre sud, spre punctul de trecere a frontierei de la Rafah la granița cu Egiptul, în timp ce diplomații încearcă să negocieze o deschidere de cinci ore pentru a permite civililor să iasă din enclava blocată.