Ungaria îşi menţine veto-ul faţă de începerea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la UE. „Nu vom ceda la nicio presiune”

Adrian Sirbu

Budapesta a anunţat luni că nu va ceda presiunilor exercitate de alte state membre ale Uniunii Europene pentru a da undă verde negocierilor de aderare cu Ucraina la summitul UE din această săptămână.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat anterior că ar fi „devastator” pentru ţara sa şi pentru UE dacă summitul din 14 şi 15 decembrie nu va aproba negocierile de aderare şi nu va acorda Kievului mai mult ajutor financiar şi militar pentru a se apăra împotriva invaziei ruseşti.

Cu toate acestea, premierul ungar Viktor Orban, care se mândreşte cu legăturile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin, a ameninţat că se va opune prin veto negocierilor privind ajutorul şi extinderea.

Alte state membre, inclusiv Germania, s-au declarat în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul, dar Budapesta rămâne pe poziţii.

Majoritatea politicienilor europeni vor să ia decizii atât de importante când sunt complet nepregătiţi şi nu au un acord strategic privind viitorul Europei”, a scris pe Facebook ministrul ungar de externe, Peter Szijjártó, înainte de o întâlnire cu omologii săi europeni la Bruxelles pentru a pregăti summitul. „Nu vom ceda la nicio presiune, indiferent de origine şi autori şi indiferent de tipul de şantaj sau de promisiune”, a asigurat şeful diplomaţiei maghiare.