UNICEF: Gaza este mai rău decât un cimitir pentru copii

Adrian Sirbu

Copiii din Gaza suferă din cauza condiţiilor infernale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, avertizând că situaţia s-ar putea înrăutăţi.

„La începutul acestui război, UNICEF a spus că Gaza era un „cimitir pentru copii şi un iad pentru toţi ceilalţi”. Situaţia s-a înrăutăţit pe măsură ce bombardamentele şi luptele au continuat”, se arată în declaraţie.

Elder, care tocmai s-a întors dintr-o misiune de câteva săptămâni în Gaza, a avertizat cu privire la repercusiunile grave ale penuriei de alimente, apă şi medicamente asupra copiilor.

Copiii din Gaza sunt acum în pericol venind din cer, de boli, la sol şi riscă să moară de foame şi sete”, a spus Elder, adăugând că nu a văzut niciodată nicărieri un asemenea nivel de distrugere şi disperare.

Elder a declarat joi pentru CNN că părinţii cu care a vorbit în Gaza şi-au dat seama că spitalele nu mai sunt o opţiune pentru copiii lor, din cauza atacurilor continue care le-au făcut mai greu accesibile.

Majoritatea crizelor îi afectează teribil pe copii, deoarece copiii sunt cei mai vulnerabili,  ei reprezentând aproximativ 20% din numărul victimelor, dar în acest conflict, rata este de 40[%], a spus el. „Acesta este de două ori mai letal pentru copii decât multe conflicte pe care le-am văzut în ultimii 15 sau 20 de ani.”, a adăugat Elder.

CNN nu a putut verifica din surse independente aceste date.

Potrivit celei mai recente declaraţii a Ministerului Palestinian al Sănătăţii de la Ramallah, care îşi obţine cifrele de la surse din Fâşia Gaza controlată de Hamas, atacurile israeliene au ucis cel puţin 18.700 de palestinieni în Gaza începând cu 7 octombrie, dintre care 70% erau copii. si femei.