Uniunea Europeană promite un nou sprijin pentru Ucraina. În ce constă ajutorul

Ala Găină

Ucraina urmează să primească ajutor militar de 5 miliarde de euro precum și sprijin pentru antrenamentul piloților de luptă. Anunțul a fost făcut de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, după o întâlnire istorică a miniștrilor de externe ai UE la Kiev. Potrivit lui Borrell, Uniunea Europeană rămâne angajată să ajute Ucraina să învingă Rusia „brutală și inumană”.

„Cel mai puternic angajament de securitate pe care îl putem acorda Ucrainei este apartenența la Uniunea Europeană. Acesta este cel mai bun angajament pentru Ucraina. În prezent, Ucraina este un stat candidat la aderare, iar acest proces este în continuă evoluție”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu miniştrii de externe ai UE și declarat că este „încrezător că Ucraina şi întreaga lume liberă sunt capabile să câştige confruntarea” cu Rusia.

„Știm cu toţii că este doar o chestiune de timp până când Ucraina va deveni membră a UE. Aşadar, reuniunea a avut loc de fapt în UE. În mod obiectiv, ţara noastră este un lider în protejarea fundamentelor pe care se bazează unitatea europeană modernă, care preţuieşte libertatea umană şi egalitatea naţiunilor, preţuieşte dreptul internaţional. Cea mai importantă, desigur, este apărarea noastră în acest război, care reprezintă agresiunea Rusiei nu numai împotriva Ucrainei ca stat, ci şi împotriva Ucrainei ca simbol al modului în care poate fi Europa liberă şi democratică”, a declarat Volodimir Zelenski.

Această întrevedere are loc într-un moment în care apar temeri în legătură cu permanența sprijinului occidental pentru Ucraina, care depinde de livrările de arme și de ajutorul financiar al europenilor și SUA.

Președintele american Joe Biden a promis apoi că SUA „nu vor abandona” Ucraina, iar Kievul a anunțat că „lucrează” cu principalul său susținător militar și financiar pentru ca această situație „să nu împiedice fluxul de ajutor”.