De Ultimă Oră

(VIDEO) Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim

Vadim Krasnoselski, liderul separatist al regiunii transnistrene, a spus că „Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din parte…

Actualizat acum 5 ore

Uraganul Milton, așteptat din clipă în clipă. Avertismentul primit de milioane de americani de pe coasta de Est: „Plecaţi acum sau furtuna vă va ucide!”

Ala Găină

„Plecaţi acum sau această furtună vă va ucide”! Este avertismentul pe care l-au primit milioane de americani de pe coasta de Est. Uraganul Milton vine spre uscat însoţită de rafale de vânt de 250 de kilometri pe oră. Ordinele de evacuare vin la o săptămână după ce regiunea a fost lovită de altă furtună, care a lăsat în urmă 230 de morţi şi pagube de miliarde de dolari. 

Milton ar urma să devină un „uragan major şi periculos” atunci când ajunge pe coasta de vest a Floridei în cursul nopţii de miercuri spre joi, a precizat NHC în ultimul său buletin.

Uraganul Milton ar urma să atingă uscatul în acest stat din sud-estul SUA, al treilea cel mai populat din ţară, în noaptea de miercuri spre joi, după ce luni a urmărit coasta nordică a peninsulei mexicane Yucatan.

Coasta de vest a Floridei, dens populată, este încă afectată de devastatorul uragan Helene, care a lovit acum mai puţin de două săptămâni.

Centrul Naţional pentru Uragane din SUA a estimat că uraganul Milton ar putea lovi în apropierea zonei metropolitane Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de oameni şi unde unele persoane evacuate au avut deja de-a face, în drumul lor spre ieşirea din oraş, cu mormanele de resturi lăsate în urmă de Helene.

Cu rafale de vânt de până la 270 km/h, Milton a ajuns la categoria maximă pe scara Saffir-Simpson a uraganelor, care are cinci nivele. Viteza vântului ar putea scădea la 233 km/h până când se va apropia de Florida, potrivit Centrului pentru Uragane, ceea ce ar face să fie un uragan de categoria 4, cu potenţial de a produce pagube catastrofale, inclusiv întreruperi de curent electric ce ar putea să dureze zile întregi.

Alimentat de apele calde din Golful Mexic, Milton a devenit a treia furtună cu cea mai rapidă intensificare înregistrată în Oceanul Atlantic, a declarat Centrul pentru Uragane, trecând de la furtună tropicală la uragan de categoria 5 în mai puţin de 24 de ore.

Traiectoria sa de la vest la est a fost, de asemenea, neobişnuită, deoarece uraganele din Golf se formează de obicei în Marea Caraibelor şi ajung la ţărm după ce se deplasează spre vest şi se întorc apoi spre nord. „Este extrem de rar ca un uragan să se formeze în vestul Golfului, să se îndrepte spre est şi să ajungă pe coasta de vest a Floridei”, a declarat Jonathan Lin, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Cornell. „Acest lucru are implicaţii importante, deoarece traiectoria furtunii joacă un rol în determinarea locului în care valul de furtună va fi cel mai mare”, adaugă el, potrivit News.ro.

Centrul pentru Uragane a prognozat valuri de 3 până la 4,5 metri de-a lungul unei porţiuni de coastă la nord şi la sud de Tampa Bay.

Joe Biden și-a amânat călătoriile programate în Germania și Angola

Președintele Joe Biden a decis să amâne călătoriile programate în Germania și Angola, în contextul apropierii uraganului Milton de coasta Floridei. Anunțul a fost făcut marți de secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de CNN.

Aceasta a spus că având în vedere traiectoria și forța uraganului, Biden va rămâne pentru a supraveghea pregătirile și răspunsul la furtună.

Declarația vine înaintea unor așteptate comentarii ale președintelui privind impactul anticipat al uraganului Milton și eforturile de recuperare în urma uraganului Helene, care a afectat deja sud-estul Statelor Unite. Echipa lui Biden a monitorizat îndeaproape furtuna și a luat decizia de a amâna călătoria, având în vedere provocările politice și gestionarea recuperării.

Biden urma să participe la un summit major în Germania, unde urma să se întâlnească cu lideri europeni pentru a discuta sprijinul continuu pentru Ucraina. O întâlnire planificată cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul britanic Keir Starmer ar fi trebuit să abordeze susținerea militară pentru Kiev.