Vântul puternic adus de furtuna Ciaran a provocat incendii de vegetație în Valencia. Sute de oameni au fost evacuați

Adrian Sirbu

Autoritățile spaniole au ordonat evacuarea a sute de oameni, din cauza unui incendiu de vegetație care a izbucnit în regiunea de sud-est a Valenciei, fiind provocat de vânturile puternice aduse de furtuna Ciaran.

Zone mari din estul Peninsulei Iberice au fost în alertă maximă pentru vânt puternic pentru a doua zi consecutiv, transmite DW. Autoritățile spaniole au evacuat cel puțin 800 de persoane din orașul Gandia după ce a izbucnit un incendiu, au declarat vineri oficialii.

Orașul de coastă se află în regiunea Valencia de sud-est. Incendiul s-a extins rapid din cauza vântului puternic, când furtuna Ciaran s-a izbit în vestul Europei.

Spania a suferit o secetă prelungită în ultimii ani, care a contribuit la răspândirea incendiilor de vegetație.

Serviciile de urgență au avertizat că incendiul a început joi în apropiere de satul Montixelvo, care se află la sud-vest de Gandia. Rezidenților Potries și Ador de la marginea Gandiei li s-a spus să stea acasă, deoarece vânturile propulsau fumul spre așezări. Incendiul de pădure de joi, în orașul valencian Montitxelvo, a ars 2.000 de hectare și zonele care încă ardeau erau dificil de stins din cauza vântului puternic.

Incendiul a forțat evacuarea a aproximativ 850 de persoane din mai multe municipalități și orașe, printre care Ador, Vilallonga, Castellonet de la Conquesta, Terrateig și La Font d’En Carrós, și a închis Potries din cauza fumului. Din cauza imposibilității ca mijloacele aeriene să se alăture acțiunii de stingere a focului, tot din cauza vântului puternic, guvernul regional din Valencia a cerut ajutor de la Unitatea Militară de Urgență (UME), o ramură a forțelor armate din Spania care oferă ajutor în caz de dezastre.

Serviciul regional de urgență din Valencia a declarat că riscul de incendii de vegetație este „extrem” în cea mai mare parte a hinterlandului și „înalt” în apropierea orașelor de coastă Castello, Valencia și Alicante.