De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 14 ore

(VIDEO/ FOTO) Prigojin oprește lovitura de stat după o discuție cu Lukașenko. Le-a ordonat luptătorilor săi, care înaintaseră spre Moscova, să se întoarcă la bazele lor

Redacția Liber TV

Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care cu o zi înainte făcea apel la revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a declarat sâmbătă că le-a ordonat luptătorilor săi, care înaintaseră spre Moscova, să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge

UPDATE 20:45 Avansul mercenarilor Wagner spre Moscova s-a oprit, sâmbătă seară, după ce Evgheni Prigojin a fost convins după negocieri cu Aleksandr Lukașenko să nu mai continue rebeliunea împotriva forțelor Kremlinului și a regimului Putin.

Declarația sa vine după ce biroul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko declarase că a negociat un acord cu liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care a acceptat să detensioneze situația din Rusia.

Astfel, Evgheni Prigojin a fost de acord să oprească mișcarea mercenarilor prin Rusia, cu condiția garantării siguranței mercenarilor.

Într-un mesaj audio, Prigojin a spus că luptătorii se vor întoarce la bază din cauza riscului vărsării de sânge.

Anterior, Prigojin spunea vineri că oamenii săi se aflau într-un „marș pentru dreptate” pentru a elimina comandanții ruși corupți și incompetenți.

UPDATE 16:00 Grupul Wagner a publicat un mesaj pe rețeaua Telegram în care prezintă motivele pentru care aceștia sunt „susținuți” de Rusia și de poporul rus. „De ce ne susține țara? Pentru că noi am mers în marșul dreptății, noi am fost bombardați mai întîi cu artileria apoi din eleicoptere, noi am mers fără să tragem un foc, nu am atins niciun militar în termen,  nu am ucis pe drum niciun om”, se arată în mesajul Wagner.

UPDATE 15:00 Autoritățile de la Moscova se gândesc să impună stare de asediu din cauza rebeliunii lui Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, ale cărui forțe au cucerit Rostov în noaptea de vineri spre sâmbătă și s-ar deplasa spre capitala Rusiei, potrivit publicației ruse independente The Moscow Times.

UPDATE 14:30 Trupele de mercenari Wagner au preluat controlul asupra unor „facilități militare” din orașul Voronej, au declarat surse militare rusești pentru Reuters. Pe rețelele sociale au apărut primele imagini cu luptele dintre mercenari și armata regulată rusă. Într-un astfel de clip vide se observă ceea ce pare a fi un convoi de mercenari Wagner, printre de mașini civile, atacat de aviația rusă.

UPDATE 13:15 Șeful mercenarilor Evgheni Prigojin îl sfidează pe Vladimir Putin și a declarat că el și oamenii săi nu se vor preda, transmite Reuters.

El spune că Putin s-a înșelat când l-a numit trădător.

Nimeni nu se va preda la cererea președintelui… Nu vrem ca țara să continue să trăiască în corupție și minciuni. Suntem patrioți, iar cei care sunt împotriva noastră sunt cei care s-au adunat în jurul nenorociților”, a conchis Prigojin.

UPDATE 13:05 Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu un presupus atac al Wagner asupra armatei ruse în Voronej. Mercenarii ar fi doborât un avion militar de transport Antonov An-26.

UPDATE 13:00 Pe rețelele sociale au apărut imagini cu aruncarea în aer a unui depozit de combustibil lângă orașul  Voronej.


UPDATE 12:40 Cel puțin 10 generalil ruși s-au alăturat mercenarilor Wagner conduși de Prigojin.

UPDATE 12:15 Preşedintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu o revoltă a grupului paramilitar Wagner, a discutat la telefon cu omologul său belarus care este şi principalul său aliat Aleksandr Lukaşenko, a relatat sâmbătă agenţia de presă belarusă Belta. Este primul contact internaţional pe care îl are Vladimir Putin de la declanşarea acestei revolte, vineri seară, de către liderul Wagner, Evgheni Prigojin.

UPDATE 11:55 Unitățile din regiunile Kaluga și Tula sunt în alertă și au primit armament, potrivit BBC Rusia, care citează surse din Ministerului de Interne. Militarii au primit ordin să meargă la Moscova cu un convoi cu vehicule. Nu au primit alte detalii.

UPDATE 10:30
Discursul lui Putin în fața națiunii:

Luptăm pentru viața cetățenilor noștri și integritatea noastră teritorială Să fim uniți. Să facem totul pentru a oprit această mișcare. Este o încercare din interior, este trădare față de cei care luptă pe front, un cuțit în spate pentru cetățenii noștri. Este o lovitură pentru poporul nostru în întregimea lui. Măsurile pe care le vom lua vor fi extrem de dure. Oamenii responsabili vor fi aduși cu certitudine în fața justiției.”

UPDATE 10:00
Grupul paramilitar Wagner a susținut sâmbătă că a preluat controlul asupra instalațiilor militare rusești din orașul rus Voronezh, scrie BBC. „Facilitățile militare din Voronezh sunt luate sub controlul Wagner. Armata trece de partea oamenilor”, se arată într-o scurtă declarație de pe canalul Telegram a grupării.

Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă, într-o declarație adresată luptătorilor mercenari din Grupul Wagner, că au fost „înșelați și târâți într-o activitate criminală” de către șeful Wagner, Evgheni Prigojin, informează Reuters.

Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul i-a îndemnat pe luptătorii Wagner să ia legătura cu reprezentanții săi și cu cei ai serviciilor de aplicare a legii și a promis că le va garanta securitatea.

 

Șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Prigojin a făcut apel la o revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a afirmat că dispune de 25.000 de oameni și a cerut rușilor, în special soldaților, să li se alăture.