(VIDEO) Imagini desprinse din film în Grecia. Atena abia se mai vede din cauza prafului saharian

Adrian Sirbu

Un val de praf saharian a acoperit Atena și alte orașe grecești, fiind considerat unul dintre cele mai grave astfel de episoade care au lovit țara din 2018, au declarat meteorologi citați de The Guardian. O ceață galben-portocalie a sufocat mai multe regiuni, alimentată de vântul puternic din sud.

Vizibilitatea a fost puternic limitată, iar autoritățile au avertizat populația cu privire la riscurile asupra sănătății. „Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii acoperit în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteorologică la Observatorul din Atena.

Grecia fusese deja lovită de un val de praf saharian la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie,. Tot atunci, un fenomen similar s-a înregistrat în zone din Elveția și sudul Franței.


Autoritățile au avertizat că concentrațiile de praf pot reduce lumina solară și vizibilitatea, crescând în același timp concentrațiile de particule fine de poluare, ceea ce crește riscul pentru persoanele cu probleme de sănătate respiratorie. Vânturile puternice de sud din ultimele zile au provocat, de asemenea, incendii de vegetație în sudul țării.

Serviciul de pompieri a transmis marți seara că 25 de incendii au izbucnit în toată țara în ultimele 24 de ore. Trei persoane au fost arestate pe insula Paros, în stațiunea Mării Egee, fiind suspectate că au declanșat accidental un incendiu în care au fost distruse mai multe mașini.

Un alt incendiu a izbucnit în Creta în apropierea unei baze navale, el fiind stins de pompierii chemați la fața locului.