(VIDEO) Imagini dramatice din Harkov din locul unde au murit 51 de oameni după bombardamentul Rusiei. Zelenski: E un genocid

Adriana Tuluc

Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi a fost în Spania, la summitul Comunităţii Politice Europene, le-a vorbit compatrioţilor, în discursul său video nocturn, despre mesajul pe care l-a transmis liderilor europeni: răul nu trebuie cu niciun preţ să prevaleze. În ziua în care acasă, în Ucraina, a avut loc unul dintre cele mai sângeroase atacuri ale Rusiei, soldat cu peste 51 de morţi civili, Zelenski a acuzat un genocid, a anunţat că a obţinut mai multe arme pentru apărarea Ucrainei, dar a subliniat că cea mai bună ripostă este unitatea.

„Teroriştii ruşi au dat o lovitură care nici măcar nu poate fi numită animalică. Pentru că ar fi o insultă la adresa animalelor. O lovitură deliberată cu rachete asupra unui sat din regiunea Harkov, asupra unei băcănii şi a unui local obişnuit. Armata rusă nu putea să nu ştie unde loveşte. Şi nu a fost o lovitură oarbă. Oamenii se adunaseră acolo pentru un parastas. Un parastas creştin. Cine ar fi putut lansa o rachetă asupra lor? Cine ar fi putut? Doar răul absolut. Mai mult de 50 de oameni au murit. Printre ei se afla şi un copil, un băiat de 6 ani”, a arătat preşedintele Zelenski, care a transmis condoleanţe.

„Acest sat, care a fost atacat de ruşi, avea un total de 500 de locuitori înainte de război. Iar acum – în timpul războiului – oamenii au plecat, acesta este raionul Kupiansk, una dintre zonele în care linia frontului este deosebit de dură… Şi, începând de astăzi, în sat mai sunt puţin peste 300 de oameni. Mai mult de 50 de morţi la 300 de locuitori. Aceasta este agresiunea genocidară brutală a Rusiei. Nu există cuvinte sau hârtii care să poată opri un asemenea rău”, a arătat Zelenski.

Între timp, pe rețelele sociale au apărut imagini care arată consecințele bombardamentului devastator din Harkov, care a luat viața a 51 de persoane.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 13.15, afectând un magazin alimentar și o cafenea din satul Groza, la aproximativ treizeci de kilometri vest de Kupiansk, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegoubov pe Telegram.

Înainte de război, în Groza locuiau aproximativ 500 de persoane.

Harkovul a suferit atacuri rusești neîncetate în timpul conflictului, în timp ce Moscova încearcă să recupereze teritoriul eliberat de Ucraina într-o operațiune surprinzătoare de contraofensivă anul trecut.