De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 18 ore

(VIDEO) Imagini rare cu arma trăgând la foc automat de pe o camionetă civilă: ucrainenii au aruncat în luptă și vechile mortiere 2B9 „Vasilek”

Ala Găină

O nouă înregistrare video inedită apărută pe rețelele de socializare arată că ucrainenii au aruncat în luptă și vechile mortiere de fabricație sovietică 2B9 „Vasilek”.

În mod interesant, militarii ucraineni trag cu mortierul pe modul automat dintr-o camionetă pe care poate fi văzută și o prelată, sugerând că arma este ținută ascunsă și apoi scoasă rapid pentru a trage asupra forțelor rusești.

Dezvoltat în 1967 și intrat în dotarea armatei sovietice în 1967, mortierul 2B9 „Vasilek” are un calibru de 82 de milimetri și se diferenția de celelalte arme similare de la momentul respectiv prin faptul că are un mod de tragere automat care folosește cartușe cu 4 proiectile.

Deși ar putea părea depășit după standardele moderne, mortierul are o rază maximă de 4.270 de metri, putând lovi ținte aflate la o distanță considerabilă. El mai este în prezent în dotarea forțelor armate din Ucraina, Rusia, Armenia, Croația, Ungaria, Kazahstan, Libia și alte câteva țări.

O altă armă inedită folosită de forțele armate ucrainene este mitraliera Maxim M1910, creată când țara încă făcea parte din Imperiul Țarist.