Aproximativ 90% dintre blocurile rezidențiale ale orașului Mariupol din Ucraina au fost bombardate. Declarația aparține viceprimarului din Mariupol, Serhi Orlov, care a mărturisit că nicio clădire nu a rămas întreagă.
„Pagubele sunt uriașe, au nivelat tot! Nu avem, în continuare, apă și căldură. Ca să supraviețuiască, oamenii scurgeau apa din calorifere, dar acest lucru nu este posibil… Sunt și trei-patru izvoare în oraș, luăm apă de acolo și o livrăm în mai multe puncte din centru, dar, pentru un oraș cu jumătate de milion de locuitori, nu înseamnă aproape nimic”, a declarat viceprimarul orașului.
Situația din orașul ucrainean Mariupol, oraș-port la Marea Azov cu peste 440.000 de locuitori, aflat sub asediu două săptămâni, este dramatică. Orașul este în pragul unui colaps umanitar, oamenii au topit zăpadă ca să poată bea apă sau caută variante alternative în conductele subterane.
Comunicațiile sunt întrerupte și încercările de a livra alimente și medicamente au eșuat. Iar evacuări se fac foarte greu, pentru că armata rusă nu încetează focul.
O imagine din satelit, realizată de compania Maxar Tehnologies arată că în urmă cu două zile, teatrul era semnalizat cu cuvântul „copii”, scris cu litere mari și albe în limba rusă atât în fața, cât şi în spatele clădirii.
Printre victimele atacurilor din orașul din regiunea Donețk sunt și copii. O fetiță de 6 ani din Mariupol a murit de sete sub dărâmăturile casei bombardate.
Imaginile surprinse din satelit arată clădiri rezidențiale devastate, parcuri distruse și magazine alimentare în flăcări, după bombardamentele trupelor ruseşti în orașul-port.