(VIDEO) Marina Ovsiannikova, jurnalista arestată luni pentru un protest anti-război la Pervîi Kanal a fost amendată cu 30 000 de ruble

Ala Găină

Marina Ovsiannikova, jurnalista care a întrerupt luni seara buletinul de știri al Pervîi Kanal, cel mai urmărit post TV din Rusia, a scăpat marți cu o amendă în condițiile în care ea era pasibilă de o condamnare cu închisoare.

Ovsiannikova a fost acuzată de „organizarea unui eveniment public neautorizat”, o acuzație pasibilă cu o amendă de până la 30.000 de ruble (aproximativ 250 de euro), muncă în folosul comunității sau până la 10 zile de închisoare. Instanța a condamnat-o pe jurnalistă la plata amenzii maxime de 30.000 de ruble.

Presa rusă a scris în cursul dimineții de marți că jurnalista ar putea fi încadrată la infracțiunea de diseminare de „informații false” privind forțele armate ale Rusiei, recent aprobată de parlamentul de la Moscova și care poate aduce o condamnare de până la 15 ani de închisoare.

Ovsiannikova a intrat luni seara în timpul difuzării principalului buletin de știri al Pervîi Kanal pentru a protesta împotriva războiului cu o pancartă pe care scria „Opriți războiul! Nu credeți propaganda! Aici vă mint!”. Jurnalista, o angajată a Pervîi Kanal, a fost reținută de poliția rusă la scurt timp după incident.

Imperturbabilă, prezentatoarea continuă să vorbească câteva secunde în timp ce Marina scandează „nu războiului”, apoi canalul grăbește difuzarea unui reportaj despre spitale, încheind transmisia în direct pe platou. Imaginile s-au viralizat pe platformele social media și au fost preluate de presa din întreaga lume.

Între timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept „huliganism” gestul jurnalistei. „În ceea ce o privește pe această femeie, este vorba despre huliganism”, a declarat marți Peskov, după ce a fost întrebat despre incident.

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, a anunțat deja că a lansat propria investigație privind incidentul.

Într-un videoclip înregistrat anterior gestului de protest, Ovsiannikova a explicat că tatăl ei fiind ucrainean și mama ei rusoaică, nu poate vedea cele două țări ca pe inamice.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi. Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zoombificat”, a declarat aceasta.