(VIDEO) Mircea Geoană, despre conflictul din Israel: NATO nu se va implica în această situație, dar SUA au un rol determinant

Ala Găină

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews România că Alianța Nord-Atlantică condamnă cu ”vehemență aceste atacuri teroriste” comise de gruparea Hamas în Israel, însă organizația militară ”nu se va implica în această situație”, în condițiile în care Statele Unite au ”un rol determinant în această regiune și în relația” cu statul israelian.

”M-am întâlnit și cu premierul Netanyahu, cu președintele Isaac Herzog, cu ministrul Apărării și atunci când ne-au solicitat să informeze, să informeze aliații în acest format, am dat răspuns fără ezitare acestei solicitări.

Israel e un partener al NATO. NATO ca organizație nu se va implica în această situație, dar țări din NATO, în principal Statele Unite, au un rol determinant în această regiune și în relația cu Israelul.

De aceea, noi în continuare condamnăm cu vehemență aceste atacuri teroriste. Este absolut inacceptabil. Este în afara oricărei norme internaționale și de și de omenie până la urmă și sperăm ca și măsurile pe care Israelul le va lua în continuare pentru a-și apăra cetățenii și teritoriul să fie proporționale și să permită ca și zona civilă care ar putea fi afectată să fie să fie tratată de o manieră încorporează cu dreptul internațional”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.