De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 17 ore

Obama

(VIDEO) Obama, discurs de adio după opt ani de mandat la Casa Albă

Victoria Furnic

„Popor american, a fost o onoare pentru mine să vă pot servi. Nu mă opresc aici, o voi face în calitate de cetățean pentru restul zilelor mele”, a declarat Obama, fiind emoționat de la ovațiile primite. El le-a spus americanilor că lasă ţara mai puternică şi mai prosperă decât în urmă cu opt ani, chiar dacă mai sunt multe lucruri de îmbunătăţit și le-a cerut americanilor să vegheze permanent la starea democraţiei lor. „În fiecare zi am învățat de la voi. Am devenit un președinte mai bun și un om mai bun datorită vouă”, a afirmat președintele în exercițiu, subliniind că, în continuare, crede în puterea oamenilor obișnuiți de a provoca schimbări. 

Președintele a făcut o trecere în revistă a unora dintre principalele realizări din cele două mandate ale sale. S-a referit la îmbunătățirea climatului economic, la scăderea șomajului, dar și la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relațiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009, la începutul mandatului său.

Succesorul său, Donald Trump, care va prelua mandatul prezidențial la data de 20 ianuarie, nu și-a ascuns intenția de a revoca multe dintre politicile administrației Obama, iar publicul a huiduit când președintele în exercițiu s-a referit la transferul de putere.

La finalul discursului, Barack Obama a vorbit, emoționat, despre rolul pe care Prima Doamnă, Michelle Obama, și fiicele lor, Malia și Sasha, l-au avut în cei opt ani petrecuți la Casa Albă. „Michelle, în ultimii 25 de ani mi-ai fost nu doar soție și mamă a copiilor mei, ci și cea mai bună prietenă. Ai preluat un rol pe care nu l-ai cerut și l-ai personalizat cu grație, hotărâre, stil și bună dispoziție. Ai transformat Casa Albă într-un loc deschis tuturor. Iar noua generație va ridica ștacheta mai sus pentru că te-a avut pe tine drept model. Mă faci să fiu mândru. Faci țara să fie mândră de tine. Malia și Sasha, (…) dintre toate lucrurile pe care le-am realizat la viața mea, cel mai mândru sunt de faptul că sunt tatăl vostru”.