(VIDEO) Premierul Israelului: „Începe un război lung şi dificil”. Sunt în total 500 de morți și 3.300 de răniți israelieni și palestinieni

Adrian Sirbu

Cabinetul politic şi de securitate al Israelului s-a reunit, sâmbătă seară, pentru a stabili răspunsul ţării la atacurile surpriză ale Hamas. Cabinetul a luat „o serie de decizii operative cu scopul de a provoca distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas şi ale Autorităţii Palestiniene”, potrivit unei declaraţii transmise de Biroul premierului din Israel.

Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas. Prima fază se termină în aceste ore cu distrugerea majorităţii forţelor inamice care au intrat pe teritoriul nostru. În acelaşi timp, am început formaţia ofensivă şi ea va continua fără rezerve şi fără pauză până când obiectivele sunt atinse”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Bilanțul victimelor din Israel a crescut la cel puțin 300 de morți, a declarat un oficial israelian duminică dimineața. Potrivit presei israeliene, alte peste 1.500 de persoane au fost rănite, după atacul-surpriză al Hamas, constând într-un baraj de câteva mii de rachete, combinat cu infiltrarea de militanţi înarmaţi în localităţi israeliene. În Gaza, riposta israeliană a ucis peste 230 de oameni şi a rănit aproape 1.800, potrivit ministerului Sănătății.

„Israelul are ca scop să nege abilitatea şi dorinţa (Hamas) de a ameninţa şi a face rău cetăţenilor Israelului pentru mulţi ani de acum înainte. Vom restabili securitatea pentru cetăţenii Israelului şi vom câştiga. Printre deciziile luate de cabinet se numără oprirea furnizării de electricitate, combustibil şi mărfuri”, a adăugat Netanyahu.

Între timp, artileria israeliană a lovit duminică sudul Libanului, ca răspuns la un atac armat provenit din această zonă, a anunţat armata israeliană într-un comunicat.

Hezbollah recunoaște că a tras asupra Israelului și anunță că e solidar cu „rezistența palestiniană victorioasă.

„Artileria israeliană a lovit zona din Liban de unde au fost trase focurile”, se spune în comunicatul armatei israeliene (IDF), fără alte precizări despre natura acestui atac.

Armata israeliană a început să deplaseze tancuri și armament greu spre granița cu Fâșia gaza, măsură anunțată încă din timpul zilei de ieri.

Acest anunţ vine în timp ce Israelul se confruntă de sâmbătă cu o ofensivă din partea mişcării islamiste palestiniene Hamas, lansată din Fâşia Gaza asupra flancului său sudic. Hamas şi alte mişcări palestiniene implicate în lupta armată împotriva Israelului sunt implantate în sudul Libanului.