(VIDEO) Președintele României, Klaus Iohannis, analizează comasarea alegerilor: „Patru scrutine în jumătate de an, greu de gestionat”

Redacția Liber TV

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, într-o conferință de presă la Bruxelles, că o comasare a alegerilor din România este o soluție bună. Reacția președintelui român vine în contextul în care PSD și PNL negociază modul în care se vor desfășura toate cele patru tururi de scrutin electoral din 2024.

„În ceea ce privește alegerile, eu știu că există o discuție în coaliția de guvernare pentru a găsi soluții. Discuția este legitimă fiindcă patru rânduri de alegeri, într-o jumătate de an, practic din iunie până în decembrie, este foarte greu de gestionat. Și atunci ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai puține rânduri de de alegeri”, a declarat liderul de la Cotroceni.

Klaus Iohannis a mai subliniat că nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare.

„Cum va gestiona coaliția aceste chestiuni, vom vedea. Nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare pentru astfel de chestiuni. Însă ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede”, a mai spus Iohannis.

Întrebat despre varianta lansată în spațiul public privind o coaliție PSD-PNL pentru următorii zece ani, cu rotația președintelui, Klaus Iohannis a spus că „poziția de președinte nu se joacă la masa verde și că cetățenii români sunt cei care stabilesc cine va fi președintele României”.

După ședințe ale conducerilor celor două partide, liberalii și social-democrații au început oficial negocierile pentru comasarea alegerilor. Liderul PNL Nicolae Ciucă spune că o comansare a europarlamentarelor cu localele e „o variantă posibilă și benefică”, dar nu singura. La rândul său, șeful PSD Marcel Ciolacu spune că nu s-a luat o decizie în partid și că parlamentarii nu vor vota, deocamdată, nicio modificare legislativă de comasare sau decalare a alegerilor.