(VIDEO) Reacţia conducerii centralei nucleare din Zaporojie: „Lucrăm sub ameninţarea armelor invadatorilor”

Redacția Liber TV

Armata rusă ar fi cucerit cea mai mare centrală atomică din Europa. Mai multe bombe au căzut, noaptea trecută, în zona centralei Zaporojie, din Ucraina, provocând un incendiu. Autorităţile locale au cerut încetarea imediată a bombardamentelor pentru evitarea unui dezastru nuclear.

Conducerea companiei care deţine centrala nucleară Zaporojie a informat că administraţia centralei lucrează acum sub ameninţarea armelor. Petro Kotin, șeful Energoatom, a transmis un mesaj pe Telegram conform căruia forţele ruse „au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au preluat controlul personalului și conducerea centralei nucleare. Conducerea stației lucrează acum sub amenințarea armelor invadatorilor”. Acesta a mai precizat că personalului centralei i-a fost permis accesul pentru a-şi putea îndeplini sarcinile de serviciu.

Petro Kotin a mai precizat şi că cele şase reactoare ale centralei funcţionează la parametrii normali, fiecare dintre ele are combustibil, iar bazinele pre-reactor stochează combustibilul nuclear uzat. Acesta a punctat şi că dacă instalaţia nucleară ar fi fost lovită de bombardamente, ar fi fost un veritabil „dezastru nuclear”.

Forțele rusești au atacat centrala nucleară de la Zaporojie, în noaptea de joi spre vineri. În urma luptelor care s-au dus în apropierea centralei, a fost declanşat un incendiu uriaş care a fost lichidat de pompierii ucraineni abia la primele ore ale dimineţii.