De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 18 ore

(VIDEO) Rusia susține că a respins o ofensivă majoră a Ucrainei. Continuă confruntările în Bahmut

Ala Găină

În pofida unei recente atenuări a luptelor din Bahmut, confruntările din jurul orașului distrus din estul Ucrainei continuă, Moscova suferind pierderi semnificative, afirmă Kievul. Șeful grupului de mercenari ruși Wagner a declarat sâmbătă că 99 de procente dintre luptătorii săi au părăsit Bahmut după asaltul lor de luni de zile, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război. Între timp, Rusia pretinde că a respins duminică un atac major al armatei ucrainene în Donețk, ucigând sute de soldați. Kievul nu a reacționat momentan la informație.

Potrivit Kremlinului, forţele ruse ar fi ucis 250 de soldaţi ucraineni şi distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate.

„În dimineața zilei de 4 iunie, inamicul a început o operațiune de amploare pe frontul nr. 5 din sudul Donețk. La ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri. Țelul inamicului a fost de a înfânge apărarea noastră”, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Autorităţile ucrainene încă nu au vorbit despre ceea ce susţine Rusia că s-a întâmplat. Kievul spune de câteva luni că pregăteşte o mare contraofensivă. Raportul zilnic al Statului Major General al Ucrainei a precizat doar că au avut loc 29 de confruntări în regiunile Donețk și Lugansk. Între timp, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, spune că cel puțin 500 de copii uciși de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„Teroarea rusă a luat viaţa a sute dintre copiii noştri şi din 24 februarie, pe durata războiului, ştim sigur că 485 de copii au fost ucişi. Acesta este un număr pe care îl putem confirma oficial, cunoscând datele fiecărui copil. Din păcate, numărul real este mai mare. De fiecare dată când ne eliberăm pământul de ocupanţii ruşi aflăm adevărul teribil despre ocupaţie. Cam câţi oameni, câţi copii sunt îngropaţi în teritoriul ocupat – în mormintele acestui război, ale acestei agresiuni. Şi câţi mai sunt încă sub ruinele din oraşele şi satele ucrainene arse de Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Între timp, liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, s-a oferit duminică să îşi trimită trupele în regiunea Belgorod pentru a „face faţă” incursiunilor transfrontaliere dinspre Ucraina, în timp ce războiul se extinde pe teritoriul rusesc. Belgorod, o provincie din vestul Rusiei care se învecinează cu Ucraina, a înregistrat o creştere a violenţelor în ultimele săptămâni.