(VIDEO) „Spărgătorul lui Putin”, cel mai modern tanc din arsenalul Rusiei, distrus de armata ucraineană

Ala Găină

Ucrainenii au reuşit să distrugă cel puţin un tanc T-90M, cunoscut şi sub numele de „Prorîv” („Spărgătorul”), cel mai modern şi performant tanc aflat în prezent în dotarea forţelor ruse, conform celui mai recent raport despre situaţia militară din Ucraina, publicat sâmbătă de ministerul britanic al Apărării.

„Cel puţin un T-90M, cel mai modern tanc din Rusia, a fost distrus în lupte. T-90M a fost introdus în 2016 şi include armură îmbunătăţită, o armă optimizată şi sisteme de navigaţie prin satelit consolidate”, se arată în comunicatul Ministerului britanic al Apărării.

„Aproximativ 100 de tancuri de tip T-90M sunt în prezent în serviciu în unităţile cele mai bine echipate ale Rusiei, inclusiv cele care luptă în Ucraina”, a subliniat ministerul britanic.

Tancul are un blindaj îmbunătăţit, superior celorlalte blindate din dotarea armatei ruse, un nou model de tun şi, conform Moscovvei, sisteme moderne de navigare prin satelit. Ofiţerii britanici de informaţii militare atrag atenţia că, în ciuda blindajului superior, destinat special a face faţă celor mai moderne arme antitanc, tancul T-90M rămâne vulnerabil pe câmpul de luptă, dacă nu beneficiază de sprijinul altor unităţi.

„Blindajul consolidat al sistemului, conceput pentru a contracara armamentul antitanc, rămâne vulnerabil dacă nu este susţinut de alte elemente de forţă. Conflictul din Ucraina afectează unele dintre cele mai capabile unităţi şi cele mai avansate capacităţi ale Rusiei. Rusia va avea nevoie de timp şi cheltuieli considerabile pentru a-şi reconstitui forţele armate în urma acestui conflict”, se mai menţionează în comunicat.

Rusia a pierdut, până pe 7 mai 2022, un număr de 625 de tancuri, conform estimărilor independente ale site-ului Oryx, specializat în monitorizarea şi agregarea tuturor informaţiilor provenite din surse deschise referitoare la pierderile de echipament ale Rusiei şi Ucrainei în acest război.