f

DE ULTIMĂ ORĂ

ÎNGRIJORĂTOR! Tariful la gaz s-ar putea majora la 15 lei 58 de bani pentru un metru cub

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus. O decizie în acest sens va fi luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Mai multe

militari ruși

(VIDEO) Trupele rusești pleacă „să-și salveze cetățenii” din Kazahstan. Zeci de morți în rândul protestatarilor și polițiștilor și peste 1.000 de răniți

06-01-2022 15:04

Imagini difuzate de armata rusă arată trupe care pleacă spre Kazahstan, pe fondul protestelor fără precedent care au cuprins țara de mai multe zile. Pe 6 ianuarie, zeci de militari neidentificați au tras cu arme automate în centrul orașului Almatî.

Rusia a trimis joi parașutiști în Kazahstan pentru a înăbuși o revoltă întinsă la nivelul întregii țări, autoritățile spunând că zeci de protestatari au fost ”lichidați” în principalul oraș al țării, Almatî, iar 13 membri ai forțelor de securitate au murit, inclusiv doi care au fost decapitați, transmite Reuters. Peste 1.000 de persoane au fost rănite, iar 2.000 au fost arestate.

Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele. O forță de „menținere a păcii” a fost trimisă în Kazahstan. Tokaev i-a făcut pe demonstranţi „terorişti” antrenaţi în străinătate. Manifestanţii au pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. Clădirea a fost incendiată. Internetul a fost oprit în toată țara, iar operațiunile bancare au fost suspdendate.

Revoluție Kazahstan

MAE rus mai menţionează în declaraţia sa că menţine contacte strânse atât cu autorităţile de la Nur-Sultan cât şi cu ceilalţi aliaţi din OTSC pentru coordonarea „paşilor efectivi” în susţinerea armatei kazahe care desfăşoară o „operaţiune antiteroristă” împotriva participanţilor la aceste revolte.

f

Poliţia kazahă a anunţat joi arestarea a circa 2.000 de persoane pe străzile din Almatî, după ce mai devreme anunţase „eliminarea” a zeci de protestatari. De partea forţelor de ordine sunt până în prezent 13 morţi, doi poliţiştii fiind găsiţi decapitaţi.

ff

Între timp, Uniunea Europeană a cerut Rusiei să respecte suveranitatea și independenșa Kazahstanului în contextul în care Rusia şi aliaţii săi trimit forţe de menţinere a păcii în ţara central-asiatică, unde manifestaţiile antiguvernamentale au degenerat în violenţe soldate cu zeci de morţi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.