(VIDEO) Ucraina cere o implicare mai hotărâtă a NATO pentru a condamna cazurile când drone lovesc teritoriul României

Ala Găină

Ucraina cere o implicare mai hotărâtă a NATO pentru a condamna cazurile când drone kamikaze lovesc teritoriul României. Într-un interviu pentru Euronews România, consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoliak, a acuzat comunitatea internațională că preferă, mai degrabă, să adopte, politica „Tăcerii Mieilor”, care indirect încurajează acțiunile agresive ale Moscovei, decât să transmite semnale care ar descuraja armata rusă. 

„Cunoașteți că „Tăcerea mieilor” este un roman de Thomas Harris, care spune clar că un cuvânt rostit în momentul nepotrivit poate avea urmări triste. Consider că trebuie să avem o atitudine calmă față de ceea ce se petrece. În orice caz, trebuie activat Articolul 4 (din statutul NATO) privind inițierea consultărilor despre ceea ce face Rusia. Rusia, din păcate, intervine des în spațiul aerian și maritim al altor state și trebuie stabilit exact: orice obiect al Federației Ruse, indiferent de natura lui, dacă se va afla în spațiul suveran sau maritim al unei țări, a unei terțe părți, va fi distrus imediat. Este necesară o declarație corectă, conform dreptului internațional, care va răci rapid capetele înfierbântate din Rusia”, a declarat Mihail Podoliak.

Precizăm că Articolul 4 din Tratatul NATO prevede că părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți.