(VIDEO) Zelenski, în SUA: Ucraina rezistă şi nu ne vom preda niciodată!

Ala Găină

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat, miercuri seara, membrilor Congresului SUA, cărora le-a spus, într-un discurs rostit în limba engleză, că ţara sa rezistă, graţie ajutorului primit, şi este decisă să nu cedeze în faţa agresiunii ruse.

După ce s-a întâlnit la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, care l-a asigurat de continuarea sprijinului pentru Ucraina, Volodimir Zelenski a venit la Capitoliu cu un mesaj puternic: „Ucraina este în viaţă”.

El le-a mulţumit americanilor şi „tuturor celor care preţuiesc libertatea şi justiţia” pentru eforturile lor de a ajuta Ucraina.

Zelenski a arătat că Ucraina a obţinut în primul rând o victorie psihologică asupra Moscovei. „Contrar tuturor calculelor şi scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă”, a declarat miercuri preşedintele ucrainean.

„Şi asta îmi dă un motiv bun pentru a împărtăşi cu voi prima noastră victorie comună. Am învins ruşii în bătălia pentru a cuceri conştiinţa lumii. Nu ne este frică… Ucraina a obţinut această victorie şi ea ne dă un curaj care inspiră întreaga lume. America a obţinut această victorie… Europenii au obţinut această victorie. Tirania rusă a pierdut controlul asupra noastră”, a spus Volodimir Zelenski.

În discursul său, preşedintele ucrainean a menţionat că preşedintele SUA, Joe Biden, a susţinut planul său de pace în 10 puncte, dar a adăugat că fiecare membru al Congresului poate contribui la punerea în aplicare a acestuia.

„Anul viitor va fi un punct de cotitură, punctul în care curajul ucrainean şi hotărârea americană vor garanta libertatea Ucrainei, libertatea oamenilor care îşi apără valorile”, a punctat Zelenski.

„Avem nevoie de pace. Da. Ucraina a oferit deja propuneri, pe care tocmai le-am discutat cu preşedintele Biden, formula noastră de pace – 10 puncte care ar trebui şi trebuie să fie puse în aplicare pentru securitatea noastră comună şi un summit care poate fi organizat. Mă bucur să vă împărtăşesc faptul că preşedintele Biden a sprijinit iniţiativa noastră de pace astăzi. Fiecare dintre voi, doamnelor şi domnilor, poate ajuta la punerea lui în aplicare pentru a se asigura că leadership-ul american rămâne solid, bicameral şi bipartizan”, a pledat Zelenski în faţa congresmenilor americani.

Aplaudat îndelung la sfârşitul discursului, preşedintele ucrainean a înmânat preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, un dar pentru Congresul SUA – un steag ucrainean cu semnăturile şi mesajele soldaţilor ucraineni care luptă la Bahmut şi pe care Zelenski i-a vizitat cu o zi înainte.

În schimb, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, i-a dăruit lui Zelenski un steag american împăturit – chiar cel care a fluturat miercuri deasupra clădirii Capitoliului.