(VIDEO) Zelenski, la ONU: Ucraina depune eforturi pentru a preveni orice altă agresiune împotriva unei națiuni după agresiunea Rusiei

Ala Găină

„Nu dați înapoi. Războaiele precum cel din Ucraina nu trebuie să mai aibă loc”, a transmis Volodimir Zelenski liderilor mondiali, în discursul de la Adunarea Generală ONU. A fost prima oară când președintele ucrainean a urcat la această tribună, de la începutul conflictului. Războiul din Ucraina a dominat agenda zilei de ieri. Astăzi, urmează ca Zelenski să se adreseze Consiliului de Securitate ONU.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a implorat marți pe liderii mondiali reuniți la Adunarea Generală a ONU să rămână uniți împotriva Rusiei. A declarat că Moscova trebuie să fie înfrântă pentru ca lumea să se poată întoarce la rezolvarea provocărilor globale urgente. Zelenski a acuzat Rusia că manipulează piețele globale de alimente pentru a încerca să obțină recunoașterea internațională a proprietății asupra pământului pe care l-a luat Ucrainei.

„Rusia a blocat porturile ucrainene din Marea Neagră și Marea Azov. Până acum, porturile noastre până la Dunăre rămân a fi o țintă a rachetelor rusești și a dronelor. Știți că Rusia continuă să creeze un deficit alimentar pe piața mondială pe care-l transformă într-o armă de a recunoaște teritoriile ocupate. Rusia folosește ca armă și activitățile ei și consecințele ei se extint și în Africa, în Asia”, a declarat Volodimir Zelenski de la tribuna ONU.

Zelenski i-a avertizat pe liderii mondiali că obiectivul Rusiei prin invazia sa nu se referă doar la Ucraina. Când ura este transformată în armă împotriva unei națiuni, nu se oprește acolo. În fiecare deceniu, Rusia începe un nou război. Părți din Moldova și Georgia rămân ocupate. Rusia aproape că a înghițit Belarusul. În mod evident, amenință Kazahstanul și statele baltice, a menționat președintele ucrainean.

Formula de Pace nu este doar despre Ucraina. 140 de țări și organizații internaționale au susținut formula de pace integrală sau parțială. Aceasta se referă la pacea internațională, globală. Creează o oportunitate pentru decizii și pași care vor opri toate formele și aspectele care sunt utilizate acum de Rusia în Ucraina și în alte țări. Pentru prima dată în istoria modernă, există o șansă reală de a pune capăt agresiunii și e sigură pentru orice țară aflată în conflict”, a mai spus Zelenski.

Rusia a fost condamnată de la tribuna ONU și de către cancelarul german și secretarul general al Națiunilor Unite. Antonio Guterres a zis că războiul pornit de Putin contra Ucrainei a declanșat o furtună de orori și că a făcut întreaga lume să fie mai puțin sigură.