De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 13 ore

Vladimir Putin, abandonat de unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi: Nu vrem să riscăm sancțiuni

Ala Găină

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, a anunțat miercuri că țara sa nu va risca încălcarea sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei ca să nu se expună la rândul ei unor penalități secundare.

Sancțiunile sunt sancțiuni, nu ar trebui să le încălcăm”, a declarat acesta în cadrul unei interviu acordat televiziunii Rossiya-24 de la Moscova.

Tokayev a explicat că cooperarea economică dintre Kazahstan și Federația Rusă va avea loc în cadrul regimului de sancțiuni deoarece nu vrea să-și expună țara la sancțiuni secundare occidentale dacă permite companiilor rusești să ocolească restricțiile.

Kazahstanul este la rândul său un exportator important de petrol și gaze naturale.

Tokayev a asigurat totuși că Kazahstanul nu se va retrage din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia, și Uniunea Economică Eurasiatică, respingând zvonurile în acest sens.