Vladimir Putin anunţă în Vietnam că are în vedere o schimbare a doctrinei privind folosirea armamentului nuclear

Adrian Sirbu

Rusia intenţionează să-şi schimbe doctrina nucleară cu privire la folosirea armamentului nuclear – care prevede în prezent folosirea armamentului nuclear ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convenţional care ameninţă existenţa statului -, a anunţat Vladimir Putin într-o vizită în Vietnam, o nouă ameninţare a Kremlinului.

”Noi elemente au fost actualizate privind dezvoltarea unor noi dispozitive nucleare, iar noi ştim că în Occident unii experţi se gândesc să le utilizeze. Trebuie să luăm în calcul aceste informaţii şi de aceea avem în vedere să ne schimbăm doctrina”, a declarat joi, într-o conferinţăă de presă, în Vietnam, liderul de la Kremlin.

Doctrina actuală prevede că Rusia poate să folosească armament nuclear ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul în care atacuri convenţionale reprezintă o ameninţare la adresa existenţei statului rus.

O schimbare ar implica o eventuală autorizare a unor atacuri nucleare preventive, în cazul în care Kremlinul s-ar simţi ameninţat.

Vladimir Putin s-a angajat în cadrul acestei vizite în Vietnam să dezvolte relaţiile Rusiei cu această ţară, căreia îi vinde armament de decenii, într-o încercare de contracarare a încercărilor Occidentului de a izola Moscova din cauza Războiului din Ucraina.

Cele două părţi au semnat aproximativ zece parteneriate, în domeniile energiei, educaţiei şi nuclear civil.

Într-un comunicat comun, ele insistă asupra atmosferei ”călduroase şi amicale” a discuţiilor şi ”gradului înalt de încredere şi înţelegere reciprocă”.

Vietnamul este a doua etapă a acestui miniturneu în Asia al lui Vladimir Putin, care a vizitat miercuri Coreea de Nord.

El a anunţat la Phenian un Acord de Apărare bilateral, care a provocat critici ale Occidentului.